Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ALMA T1000IR: povědomý dvojník

15.9.2011, Jiří Piškula, recenze
Roztrhnutý pytel s cenově přijatelnými HD satelitními přijímači vybavenými certifikovanou čtečkou Irdeto a certifikátem od Skylinku chrlí stále nové kousky. Dnes tu máme novinku, která se na krabici chlubí, že byla vyvíjena ve spolupráci se Skylinkem.
Start přístroje z režimu hlubokého spánku, kdy má naprosto zanedbatelnou spotřebu (méně než 0,3 W), je ucházející pouze tehdy, pokud máte přepnuto na FTA kanál. Tehdy nastartuje do 20 s. Máte-li však přepnuto na kódovaný HD kanál, protáhne se start až na 38 s. Po probuzení přístroje totiž docela dlouho trvá inicializace čtečky karet. Na chvíli se zobrazí informační lišta kanálu a hned v zápětí hlášení „Kontrola smart karty“. Po něm svítí informace, že daný kanál nyní nelze zobrazit, což může být matoucí. Během dalších 2 až 3 sekund obraz už naskočí. Docela otravné, ale asi je možné si na to zvyknout.



Přepínání kanálů je průměrně rychlé. Mezi dvěma HD kanály na různých transpondérech přepnete v průměru za 4–5 s, mezi FTA na stejném transpondéru je prodleva nejvýše 1,5 s.

Podoba informační lišty je velmi jednoduchá, lze z ní vyčíst tyto informace:
  • Číslo předvolby a název programu
  • Aktuální datum a čas
  • Čas a název aktuálního pořadu
  • Nativní rozlišení sledovaného vysílání
  • Technické informace o transpondéru
  • Sílu a kvalitu signálu (graficky a číselně)
  • Piktogramy (zvuk Dolby Digital, teletext, titulky, zvukové doprovody, HD rozlišení)


Infolišta s detailními informacemi o pořadu má stejnou grafiku jako OSD menu.


Ve srovnání s některými jinými přístroji není v infoliště vidět, zda je ke kanálu dostupný elektronický programový průvodce a zda je kanál chráněn rodičovským zámkem (v seznamu kanálů symbol visacího zámku). Z infolišty lze opakovaným stiskem tlačítka „i“ vyvolat také podrobné informace o pořadu z EPG (jsou-li dostupné).

Pokud chcete na obrazovku vyvolat technické informace o přijímaných satelitech/transpondérech, slouží k tomu tlačítko „Signal“ na dálkovém ovladači. Po jeho stisku se objeví tabulka s ukazateli síly a kvality signálu a technickými parametry LNB a DiSEqC dle aktuálního nastavení. Lze listovat satelity a také jejich transpondéry a ověřovat si přítomnost jejich signálu. Další informace o vysílání (např. PIDy) zobrazovány nejsou.



Hlasitost lze regulovat celkem ve 25 krocích od minima (mute) do maxima (100 %). Pro výběr titulků i zvukového doprovodu lze použít speciální tlačítka na dálkovém ovladači. Nastavení se ukládá s jednotlivými předvolbami a má vliv i na to, co bude zaznamenáno na disk při využití funkce PVR (podrobnosti v další kapitole).




EPG, teletext a titulky


Elektronický programový průvodce (EPG) je dostupný ve dvou podobách. Buď jako tabulka s časovým přehledem pro 6 kanálů současně v časovém intervalu přibližně 2 hodin, nebo jako týdenní výpis pořadů a časů pro konkrétní (aktuální) kanál. Přímo z EPG lze jednoduše zadávat události do časovače pro nastavení nahrávání nebo zapnutí přijímače a sledování pořadu. Provedení EPG není nejšťastnější, v horní části obrazovky je vcelku zbytečně vidět náhled aktuálně sledovaného kanálu a u něj i podrobné informace o pořadu. Lépe by bylo tento prostor využít k zobrazení větší tabulky s EPG informacemi (vešlo by se tam tak o 3–4 kanály najednou víc).


Zobrazení náhledu aktuálního kanálu zbytečně zabírá místo v tabulkovém výpisu EPG.



Týdenní zobrazení PEG pro jeden konkrétní kanál.



Přímo v EPG lze pohodlně vytvářet rezervace pro záznam nebo jen sledování konkrétního pořadu.


Teletext zpočátku nabíhá poměrně ztuha, mezi stiskem tlačítka a načtením jakékoliv stránky je až desetisekundová prodleva s nápisem „Please Wait“ na obrazovce. Pak už naštěstí vše funguje bez problémů a přístroj zobrazuje ihned jakoukoliv zvolenou stránku (má dostatečně velkou paměť). Zřejmě v té úvodní pauze načítá kompletní obsah stránek teletextu. Čeština je v dekodéru implementována bezchybně.


Pozadí TXT titulků je černé.


Teletextové i DVB titulky fungují bez viditelných potíží, české znaky jsou zobrazovány správně u malých i velkých písmen.


DVB titulky jsou zobrazovány na poloprůhledném tmavém pozadí.



Funkce mozaika nabízí zobrazení sítě po sobě uložených TV kanálů, na výběr je z několika uspořádání mozaiky.