Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ALMA T1000IR: povědomý dvojník

15.9.2011, Jiří Piškula, recenze
Roztrhnutý pytel s cenově přijatelnými HD satelitními přijímači vybavenými certifikovanou čtečkou Irdeto a certifikátem od Skylinku chrlí stále nové kousky. Dnes tu máme novinku, která se na krabici chlubí, že byla vyvíjena ve spolupráci se Skylinkem.
Přijímač Alma T1000IR podporuje záznam na externí paměťová média připojená do USB konektoru umístěného na předním panelu přístroje. Podporován je bohužel pouze souborový systém FAT16/FAT32, NTFS ani jiné formáty přístroj neumí číst, ani na ně zapisovat. Použijete-li velkokapacitní externí pevný disk, je nutné počítat s jeho samostatným napájením, napájení z USB portu nemusí být spolehlivé. Ačkoliv výrobce udává zatížitelnost portu až 1 A (při napětí 5 V), nepodařilo se nám bez samostatného napájení rozchodit ani disky s poměrně malou spotřebou (u jiných přijímačů fungovaly).


Rychlý záznam je indikován v pravém horním rohu obrazovky.


Dále jsme shodou okolností mohli vyzkoušet (díky přítomnosti v redakci) nejnovější USB flash disk s rozhraním USB 3.0, které je mechanicky (nikoliv rychlostně) zpětně kompatibilní s rozhraním USB 2.0. Přijímač disk rozpoznal, ale posléze nastaly potíže. Přestože se nám na něj podařilo nahrát několik pořadů v HD kvalitě, přijímač disk později odmítal načíst (v počítači se soubory načítaly bez problémů). Používat v přijímači moderní USB 3.0 flash disky s nejnovějšími řadiči tedy raději nedoporučujeme.


Ruční zadání události do časovače.


Záznam je možné provádět dvěma základními způsoby – tzv. rychlý záznam spustíte stiskem tlačítka „record" na dálkovém ovladači, kdy se začne okamžitě nahrávat právě sledovaný kanál. Druhou možností je využít časovač (pojme maximálně 10 záznamů). Nastavení časovače pro záznam nebo i jen sledování pořadu je možné buď ručně, se zadáním času od-do, názvu kanálu a způsobu nahrávání (jednou, denně, týdně, atd.) nebo s využitím EPG, kdy se časovač nastaví dle informací o vysílání zvoleného pořadu.


Do časovače lze uložit maximálně 10 záznamů.


Přijímač podporuje duální záznam/sledování jiného kanálu. Můžete tedy během záznamu sledovat jakýkoliv jiný kanál ze stejného transpondéru, přičemž mohou být oba kanály kódované. Zkoušeli jsme během záznamu HD kanálu přepínat na jiné programy a v nahrávce se neobjevily žádné rušivé artefakty, zasekávání, ani nic podobného. Za toto si přístroj zaslouží pochvalu, neb to v poslední době u laciných zařízení rozhodně není samozřejmostí.


Během záznamu lze přepínat pouze na kanály v rámci stejného transpondéru, přístroj umí nahrávat kódované vysílání a současně zobrazovat jiný kódovaný kanál.


Za co ho však pochválit nemůžeme, je fakt, že nezaznamenává kompletní transportní tok i se všemi zvukovými doprovody, EPG a titulky. Na nahrávce najdete vždy jen to, co bylo aktuálně nastaveno. Tady je zajímavostí, že pokud v průběhu nahrávání např. zapnete a následně vypnete titulky, bude tomu tak i na nahrávce (titulky se zobrazí, aniž by byla možnost je vypnout, a pak zase zmizí). U jiných testovaných zařízení většinou záleželo na globálním nastavení přístroje a spuštění/vypnutí titulků až v průběhu záznamu už nemělo na záznam žádný vliv.


DVB titulky jsou ze záznamu zobrazovány v pořádku, ale s jedním velkým háčkem - nelze je nijak vypnout (a pokud nebyly během nahrávání zapnuté, pak se neuloží spolu se záznamem).


Co se týče možnosti přehrávat nahrané soubory na počítači nebo v jiném přijímači, je na tom tento přístroj stejně, jako ostatní zařízení s certifikovanými čtečkami Irdeto – záznamy nepřehrajete nikde jinde, než v tom přístroji, kde byly pořízeny. Bohužel.

Další drobností, kterou lze přijímači vytknout, je způsob, jakým se člověk dostane k zaznamenaným nahrávkám na USB disku. Přestože má pouze jeden USB port, položka v menu s názvem „Seznam nahrávek“ vás nepřivede rovnou na výčet nahraných pořadů, ale je nutné nejdřív potvrdit volbu disku, pak kořenového adresáře, a nakonec i adresáře „Nahrávky“, který přijímač na disku automaticky vytváří. Abyste si přehráli záznam, musíte ještě zvolit konkrétní adresář s příslušným záznamem. To je opravdu zbytečný „vopruz“.





Naštěstí to lze vyřešit dvojitým stiskem tlačítka USB na dálkovém ovladači, který vede rovnou k zobrazení obsahu složky „Nahrávky“. Podotkněme, že přijímače vyšší třídy zobrazují seznam nahrávek jako tabulkový soupis, mnohdy včetně náhledových obrázků, což je nesrovnatelně komfortnější.



Funkci časového posunu (TimeShift) je nutné nejprve nastavit v menu, kde se ručně zadává i časový interval, pro který má být k dispozici (po 5 minutách od 0 do 3 h 55 m). V průběhu sledování pořadu pak stačí stisknout šipky převíjení vzad a je tak možné funkci TimeShift aktivovat. Je trochu zvláštní, že přijímač nereaguje na tlačítko „Pauza“, to je lze použít až v okamžiku, kdy se pohybujete se zpožděním za aktuálním časem.


Pokud aktivujete funkci TimeShift, nezobrazíte nijak informační lištu kanálu a nemůžete ani přepnout na jiný, dokud funkci nevypnete.


Přijímač umí sám naformátovat disk (FAT16), umožní vám to ale pouze v případě, že není aktivní funkce TimeShift.