Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ALMA T1000IR: povědomý dvojník

15.9.2011, Jiří Piškula, recenze
Roztrhnutý pytel s cenově přijatelnými HD satelitními přijímači vybavenými certifikovanou čtečkou Irdeto a certifikátem od Skylinku chrlí stále nové kousky. Dnes tu máme novinku, která se na krabici chlubí, že byla vyvíjena ve spolupráci se Skylinkem.
HD satelitní přijímač s funkcí PVR Alma T1000IR je novinkou na českém trhu. Dle dostupných informací se jedná v podstatě o obdobu přijímače AMIKO IRD7800, který původně vyráběla korejská společnost Winix. Je pravděpodobné, že přijímač má zcela totožný hardware a pouze mírně upravené (aktualizované) softwarové vybavení.



Poradí si s příjmem programů v klasickém (SD) i vysokém (HD) rozlišení z platforem DVB-S/S2, dekóduje obraz ve formátu MPEG-2 i MPEG-4 AVC. Kromě toho dokáže přehrávat některé další multimediální formáty z externích USB médií (např. MKV, DivX, Xvid a další), bohužel u nich nepodporuje zobrazování titulků. Certifikovaná Irdeto čtečka zaručuje bezchybný příjem kanálů vysílaných s tímto podmíněným přístupem (v ČR aktuálně Skylink a CS Link). Přístroj má certifikaci společnosti Skylink, která zaručuje správnou funkčnost s přístupovými kartami Irdeto (funkční jsou i karty ICE). Programy vysílané v jiných systémech kódování (např. Cryptoworks) přístroj zpracovat nedokáže a nelze ho ani doplnit o externí dekódovací modul.

Funkci PVR lze využít pro záznam TV vysílání (včetně vysokého rozlišení) na externí paměťová zařízení. Přijímač umožňuje souběžný záznam jednoho a sledování jiného kódovaného kanálu (v rámci stejného transpondéru). Záznam lze následně přehrát pouze v přístroji samotném a bohužel neobsahuje veškeré titulky a zvukové doprovody z originálního datového toku. Nahrává se jen to, co bylo aktuálně zobrazováno během záznamu.

Seznam kanálů pojme až 6000 TV nebo rozhlasových programů, které lze rozdělit až do 23 favoritních skupin (15 pevných, 8 uživatelských).

Spotřeba přijímače je poměrně nízká, v režimu hlubokého spánku dokonce téměř neměřitelná. Dojde-li k výpadku napájení v době, kdy je přijímač vypnutý (stand-by nebo hluboký spánek), po jeho obnovení zůstává v režimu stand-by. Problematické je rozlišit, zda je přístroj hluboce uspaný, nebo jen vypnutý. My jsme to dokázali rozlišit díky průběžnému měření spotřeby. Přijímač samotný však nemá indikaci toho, ve kterém ze dvou neaktivních režimů se nachází.

Spotřeba přijímače * (230 V, 50 Hz)
Běžný provoz
11 W
Záznam HD kanálu na externí HDD
15,4 W
Úsporný režim
9 W
Režim hlubokého spánku
< 0.3 W

* Hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu.

Stabilita přijímače v provozu je dobrá, zatuhnul nám pouze při pokusech o přehrávání některých nepodporovaných multimediálních formátů. Vlastnosti přístroje jsou v rámci jeho cenové třídy průměrné. Vylepšení by se mohlo dočkat především provedení EPG a obsluha funkce TimeShift.

Zařízení si najde své zákazníky nejspíš mezi méně náročnými uživateli, kteří chtějí vyřešit svůj digitální TV příjem. Integrovaný vyhledávač kanálů z nabídky Skylinku je velmi rychlý a může usnadnit naladění přístroje i naprostým laikům. Využívat lze ale i pokročilejší způsoby ladění kanálů, včetně hledání „naslepo“ a použití DiSEqC přepínačů nebo otočných antén (USALS).

Kvalita obrazu je dobrá, zejména HDMI výstup poskytuje pěkný obraz, ale dost kvalitní je i kompozitní výstup (prokazatelně kvalitnější než u nedávno testovaného Opensat IR Line Alfa). Lze ho tedy doporuč i těm, kteří chtějí doplnit/nahradit dosavadní analogový příjem svého staršího televizoru, který není vybaven rozhraním HDMI (a má samostatný kompozitní vstup nebo Scart). Uživatelská příručka je poměrně stručná a pro úplné začátečníky málo názorná.


Jednoduché a rychlé nastavení
Nenahrává kompletní datový tok
Rychlé vyhledávání kanálů
Obsluhuje pouze disky formátu FAT16/32
Certifikovaná Irdeto čtečka
Nepřehrává titulky u multimédií
Souběžný záznam/sledování dvou kódovaných kanálů
Více se zahřívá při náročnějších operacích (záznam HD vysílání, apod.)
Povedený dálkový ovladač
Některé části OSD menu málo intuitivní
Cena v době testování: cca 2 500 Kč s DPH

 
Za zapůjčení přijímače Alma T1000IR děkujeme TVdigitalne.cz.

Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme CS Linku.



Vývoj ceny testovaného produktu: