Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ MP512ST: pořádně zblízka

19.3.2009, Petr Papež, recenze
Benq MP512ST je malý, mobilní DLP projektor s možností promítat již ze vzdálenosti 50 cm. Projektor se hodí pro libovolné prezentace zejména tam, kde je nedostatek místa. Najdeme pro něj i jiné uplatnění?
Kapitoly článku:
  1. BenQ MP512ST: pořádně zblízka
  2. Menu
  3. Zkušenosti a závěr

Obraz


Už na začátku předešlu, že kvalita zobrazení není příliš vysoká. Projektor má nízké rozlišení v poměru stran 4 : 3. Černá barva je sice opravdu tmavá, ale tmavé odstíny silně splývají. Kontrast je vysoký a pro primární určení, mobilní prezentace v neuzavřených prostorách, je výborný. Barvy nepatří k nejpřesnějším, ale mají díky DLP technologii slušnou hloubku.



Rainbow effect je přijatelný a po pár minutách jej přestanete vnímat, objevuje se zřídka. Prezentace vypadají na projektoru dobře. Jsou ostré a i v neuzavřené místnosti čitelné. Neoddiskutovatelnou výhodou je možnost promítat již od 50 cm. Citelně mi ovšem schází nejen Lens Shift, ale i optický zoom.

Na sledování filmů si tento projektor nekupujte. Má nízké rozlišení ve "špatném" poměru stran. Hraní některých her je na projektoru slušné. Nízké rozlišení je výhoda především pro pomalejší počítače a v rozlišení 800x600 si zahrajete téměř jakoukoliv hru i na slabších strojích. Vysoký kontrast zase zaručuje barevný a sytý obraz. Samozřejmě projektor není vhodný na hraní next-gen her typu Crysis či KillZone 2, ale oddechové hraní závodních či jinak jednoduchých her jako jsou tituly pro Wii konzoli projektor zvládne.


Cena


Cena projektoru s DPH
11 133 Kč
Cena lampy s DPH
3 709 Kč
Cena lampy / cena přístroje
33,32%
Udávaná výdrž lampy
3000
Cena za 1 hodinu
1,24 Kč
Udávaná výdrž lampy ECO
4000
Cena za 1 hodinu ECO
0,93 Kč


Závěr


BenQ MP512 ST není špatný projektor, ale jeho jediným opravdovým plusem je schopnost promítat z krátké vzdálenosti. Nemáte-li tuto potřebu, potom zcela jistě najdete lepší projektor, ať už s nižší cenou, lepším obrazem nebo nižší hmotností. Celkově mohu projektor doporučit pro mobilní prezentace. Pro statické umístění nebo jiné použití najdete zcela jistě lepší modely.


Mobilita
Chybí Lens Shift a optický zoom
Krátká projekční vzdálenost
Nízké rozlišení
Cena v době testování: 11 200 Kč s DPH


Za zapůjčení projekčního plátna Da-Lite děkujeme distributorovi pro ČR, společnosti Image CZ




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Benq MP512 ST is not a bad model, however its only advantage is the ability to project from 0.5 meter distance. Unless you specifically need this feature, you will find better products on the market. There are either products with better price or better image or lower weight. BenQ MP512 ST is a great mobile projector, but I wouldn’t recommend it for static positioning or any other home usage.


Mobility
Absence of Lens Shift and optical zoom
Short throw
Low resolution
Final price 11 200,- CZK