Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ SP831: dražší 720p DLP

15.7.2009, Petr Papež, recenze
Výběr projektoru může být ošemetný. Budeme-li se řídit rozlišením a parametry, narazíme na papírově téměř stejné produkty, přesto se cena může hodně lišit. BenQ SP831 je právě takovým příkladem. Rozlišení 1280 x 768 px, svítivost 4000 lm a cena 44 000 Kč?
Kapitoly článku:
  1. BenQ SP831: dražší 720p DLP
  2. Menu
  3. Zkušenosti a závěr
Obraz projektoru je výborný a velký. Rozhodně obrazově nejlepší DLP, jaké jsem měl tu možnost otestovat. Velkou vahou k tomu přispívá 280W lampa, která vytváří světelnost 4000 lumen, což je hodnota, kterou dnešní levné přístroje mohou ve většině případů pouze závidět. Duhový efekt není nijak markantní, šum také nikoliv.

Možnosti nastavení projektoru jsou tradičně na slušné úrovni. Ladění obrazu je dotaženo téměř k dokonalosti a v menu nechybí žádná položka pro korekci barev (saturace, změna jednotlivých RGB kanálů apod.). Menu umožňuje změnit hloubku obrazu (tmavé barvy) pomocí kontrastu, volby 0 IRE a 7.5 IRE a 8 přednastavených korekcí gamma křivky.


Porovnání velikosti se slim obalem na CD

Polohování je vzhledem k předpokládanému statickému umístění více než dostačující. Lens Shift na projektoru není, ten ostatně bývá u DLP pouze výjimečně. V menu Zobrazení však lze nalézt položku, která bez digitální deformace posune digitálně připojený obraz ve vertikálním směru o několik stupňů. Její efekt je ovšem opravdu malý, ze vzdálenosti 3 metrů dokáže posunout obraz o několik cm. Přesto je to možnost, kterou mnoho DLP projektorů nenabízí. Lichoběžníková korekce je přítomna a to včetně úpravy soudkovitosti.

Pojďme ke kritičtějším oblastem. Hluk projektoru je vysoký, v ECO módu snesitelný, ale na plný výkon je projektor opravdu slyšet. Zároveň s tím tedy zákonitě vydává i velké množství tepla a menší místnosti velmi rychle vytopí. Obrazově nemám, co bych BenQ SP831 vytknul, ale pro přenos obrazu mi chybí HDMI. Je také škoda, že výrobce, když už osadil analogový výstup, neudělal to samé s digitálním DVI-I (nebo DVI-D). Přesto buďme rádi i za ten analogový.

Zmíním se ještě o integrovaných reproduktorech. Po projetí menu mě naladila možnost změnit výšky a hloubky reproduktorů, hned jsem se dal do zapojování audia. K mému zklamání se ale žádné audio hody nekonají. V projektoru jsou dva typické "plasťáky", které sice zásluhou korekce v menu dostanou alespoň trochu šťávy, přesto nijak nevybočují z řady nouzových řešení.




Cena


Cena projektoru s DPH
39 500 Kč
Cena lampy s DPH
3 496 Kč
Cena lampy / cena přístroje
11,3%
Udávaná výdrž lampy
3000
Cena za 1 hodinu
1,17 Kč
Udávaná výdrž lampy ECO
4000
Cena za 1 hodinu ECO
0,87 Kč


Závěr



BenQ SP831 má vrchol své slávy za sebou. Projektor nezaostává technologicky, HDMI se dá obejít pomocí DVI-I, rozlišení je dostatečné pro prakticky jakoukoliv činnost a kvalita obrazu je stále nadprůměrná, ovšem cena projektoru je mimo možnosti přístroje. Za podobnou cenu seženete projektor s Full HD od různých výrobců a to včetně BenQ W5000. Opomineme-li cenu, je BenQ SP831 špičkový HD projektor s výkonnou a levnou lampou.


Levná a výkonná lampa
Cena
Solidní obraz
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 39 500 Kč s DPH


Za zapůjčení projekčního plátna Da-Lite děkujeme distributorovi pro ČR, společnosti Image CZ




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

The only drawback of BenQ SP831 is its price and the missing HDMI input. In other aspects BenQ SP831 easily overthrows cheap 720p projectors. Image quality is the best we had seen with any 720p projector. The best part of this projector is the 300W lamp. It’s very cheap and very bright. This makes BenQ SP831 one of the best products in projector price/lamp price ratio and price per 1 hour.


Cheap and bright lamp
Price
Image quality
Ikona Odkaz na databázi
Final price 39 500,- CZK