Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ W5000: solidní 1080p DLP

1.12.2008, Petr Papež, recenze
BenQ W5000 je jedním z nejatraktivnějších 1080p projektorů na českém trhu. Technologie DLP zaručuje kvalitní zobrazení, BenQ se navíc povedlo minimalizovat duhový efekt na minimum. Již v úvodu mohu prozradit, že projektor dopadl celkově velmi dobře.
Kapitoly článku:

Metodika


Plátno Da-Lite Model B 244 x 244 cm
Fotoaparát  Canon EOS 350D
Vzdálenost projektoru  420 cm
Vzdálenost fotoaparátu 500 cm


Da-Lite Model B 244 x 244 cm

Metodika je založena na subjektivním posouzení recenzenta.

Jsou-li v recenzi použity GIF animace, jejich počet barev je maximálně 256. Nejedná se o vadu projektoru, ale o kompresi způsobenou GIF formátem. Screenshoty použité na test jsou bitmapy v HD rozlišení (1920 x výška obrázku). Do recenze jsou zkomprimovány pomocí JPEG algoritmu.

Za zapůjčení plátna Da-Lite děkujeme distributorovi pro ČR, společnosti Image CZ.


Obraz a menu


Velikost obrazu ze vzdálenosti 4,2 metru je 218,7 cm, na maximální zvětšení 255,5 cm. To je v přepočtu přibližně 1,17x přiblížení obrazu.



Obraz projektoru je výborný. Barvy jsou přirozené a je možné je snadno přizpůsobit. Projektor zvládá bez problémů světlé i tmavé odstíny. Kontrastní scény projektoru také problém nedělají. Detaily se neztrácejí ani v jednom případě.

Mřížka projektoru je neznatelná, ztratí se ze vzdálenosti několika decimetrů.

Projektor je sice DLP, jeho duhový efekt je však téměř neznatelný, připomene se pouze výjimečně. Nedá se vůbec srovnávat s levnými projektory, např. s nedávno testovaným Acer H5350. Druhým nedostatkem, který se u DLP objevuje, je šum v tmavých odstínech. Zde musím bohužel konstatovat, že je poměrně viditelný. S malou úhlopříčkou nemá smysl tento problém řešit, s velkou už může být problém vidět. Při 100" úhlopříčce šum mizí ze vzdálenosti necelého jednoho metru.

V menu projektoru je stejně jako u levnějšího bratra W500 nastavení černě ve dvou stavech 0 IRE a 7,5 IRE. Osobně používám 0 IRE s méně tmavými odstíny, protože obraz neztrácí detaily. Další zajímavou položkou, kterou nezapomeňte aktivovat, je BrilliantColor. BrilliantColor zvyšuje jas a jeho efekt je opravdu výrazný, bez něj obraz hodně ztrácí zejména v bílé a světlých odstínech. Dále je možné nastavit gammu v pěti krocích, zapnout dynamickou clonu, měnit clonové číslo či nastavit každou barvu zvlášť.

Lens Shift je tentokrát integrován do přístroje a ovládá se přímo z menu. K dispozici je pouze vertikální LS, horizontální není. Vertikální LS umožňuje posun obrazu o 100%, horní poloha od spodní je vzdálena jednu výšku obrazu. V případě, že by Lens Shift nestačil, nechybí lichoběžníková korekce.

Z technického hlediska ještě musíme zmínit absenci úniku světla z projektoru, projektor je výborně izolován a přitom je stále přijatelně tichý. Hlučnost je na střední úrovni, projektor je slyšet, ale projekci rušit nebude.

Rozdíl mezi 720p a 1080p jak zachytil fotoaparát:



I z obrázku je možné poznat, jak ostrý obraz BenQ W500 má. Obě fotky mají ostrost nastavenu na 0. Ostrost obrazu je na jedničku.

1080p rozlišení je výborná podívaná, rozdíl oproti 720p je ovšem bez přímého porovnání málo pozorovatelný. 1080p dokresluje detaily, které se při 720p ztratí, ale takový rozdíl, jaký je mezi 480p a 720p, to není. Pro fajnšmekry je 1080p výborná záležitost, ovšem není to v žádném případně nutnost. 720p je pro kvalitní domácí filmový zážitek více než dostatečné a navíc je cenově mnohem dostupnější. 1080p se může hodit především v případě, že hodláte použít projektor na velkou projekční plochu.