Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Corel VideoStudio Pro X2 - překvapující videoeditor

14.1.2009, Radek Jahoda, recenze
VideoStudio od firmy Ulead, kterou před dvěma lety pohltil Corel, je často nedoceněným nástrojem pro střih videa, stojící ve stínu Pinnacle Studia. Jenže stojí hrdě, protože se nemá za co stydět. Posuďte sami.
Jak jsme si již řekli, editaci určují nástroje v horní liště. Zachytávání pomineme, zde není co zkoumat, pojďme rovnou na ostatní nástroje.

Vzhled okna nástrojů má typické rozdělení na dvě části. Nahoře je seznam zobrazených položek, mění se dle aktuálního nástroje a pod ním jsou příslušné položky. Například při výběru Video je zde seznam klipů z knihovny, to samé pro Audio, dále zde může být seznam přechodů, seznam efektů a filtrů apod. Lze nastavit adresáře, kde se mají hledat, může jich být i více na různých discích. U přechodů je vždy ikonka pohyblivá a názorně tak zobrazuje jeho průběh, takže se velmi dobře vybírá.

Pod tím je nastavení atributů příslušné funkce. U video klipů (na předcházejícím obrázku) je zde možnost nastavit barevné korekce, stmívání (fade-in a fade-out), obrátit směr přehrávání, změnit rychlost přehrávání a klip rozstříhat.

U nástroje Edit pak provádíme základní editaci v časové ose, tedy vkládání klipů do časové osy. Změnit jejich délku lze jen potažením za okraj, ať už počáteční nebo konečný. Funguje i tzv. Ripple editace, tedy jakýkoliv posun klipu nebo změna délky zapříčiní posun všech následujících. Tuto funkci zapneme nebo vypneme ikonkou vlevo nahoře u časové osy. Máme i možnost změnit rychlost přehrávání klipu. Buď na něj klepneme pravým tlačítkem myši, z menu vybereme Playback speed a necháme si zobrazit speciální okno, kde změníme přesně délku na požadovaný čas, nebo klip chytneme za okraj myší a spolu s tiskem klávesy Shift nastavíme požadovanou délku resp. rychlost. Dojde pak k převzorkování a u zvuku k zachování intonace (pitch).



Přechody se vkládají jednoduše. V nástroji Effect ho jednoduše přetáhneme mezi dva klipy u zobrazení seznamu nebo na překrytí dvou klipů. Pokud dva klipy přetáhneme přes sebe, přidá se automaticky přechod, jeho typ můžeme nastavit v Preferencích. Lze i aplikovat přechod na všechny klipy (resp. mezi všechny klipy) v jedné stopě najednou, nelze to ale jen na vybrané klipy (což je nepříjemné).

Pokud se přepneme do Overlay nástroje nebo vložíme klip do jedné z Overlay stop, můžeme vytvořit efekt Obraz v obraze (Picture-in-Picture). Nastavení přitom vidíme pohodlně v náhledovém okně, kde také změníme velikost malého okna (viz obrázek). Máme ale více možností. Buď necháme malé okno neohraničené, můžeme mu ale také dodat nějaký okraj z několika předdefinovaných. Další možností je použití klíčování barev, lze použít libovolnou barvu a nastavit i toleranci. Můžeme také okno deformovat, ne jen měnit velikost. Potáhneme-li za zelené body, tak se změní geometrie obrazu.


Překryvné video

Nemáme sice možnost měnit atributy Overlay efektu v čase a tak to celé rozpohybovat dle svého, máme ale možnost základní animace - přilétnutí a odlétnutí s nastavením odkud a kam (Direction/Style). Pokud to nestačí, tak můžeme vložit například Flashovou animaci a vyklíčovat ji, což je jisté řešení. Pro jednoduchý střih ale možnosti programu bohatě postačují.

Pokud chceme aplikovat nějaký filtr na klip, tak ho opět jen vybereme ze seznamu a přetáhneme na klip. Lze aplikovat i více filtrů, praktická věc je, že zaškrtnutím Replace last filter se při přetažení filtru ten poslední smaže a nahradí novým, můžeme tak testovat různé filtry bez zbytečného mazání.

Tím to ale nekončí - máme možnost nastavení filtru klíčovat. Skoro se dá říci, že je to nutnost, například u korekcí barev, protože kamery často nezvládnou správně barevné přechody. Vybereme Customize Filter a objeví se nové okno, kde vidíme jak aplikaci filtru, tak můžeme v časové ose přidávat klíčové snímky (key frames).


Parametry filtru DeNoise a časová osa s klíčovými snímky
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Podobně funguje i Pan and Zoom efekt pro obrázky, tedy ořez. Ve stejně vypadajícím okně vybereme ořez a přiblížení pro vložené klíčové snímky a tím simulovat pohyb.