Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Corel VideoStudio Pro X2 - překvapující videoeditor

14.1.2009, Radek Jahoda, recenze
VideoStudio od firmy Ulead, kterou před dvěma lety pohltil Corel, je často nedoceněným nástrojem pro střih videa, stojící ve stínu Pinnacle Studia. Jenže stojí hrdě, protože se nemá za co stydět. Posuďte sami.
Titulky se přidávají také stejným způsobem. Přepneme na nástroj Title, vybereme vhodné téma a přetáhneme do titulkové stopy v časové ose. Poté ho můžeme v náhledovém okně upravit, změnit text a přidat i více textů najednou. Můžeme ho pak otáčet, změnit polohu na obrazovce, přidat stín nebo rámeček a dokonce animovat. Není zde ale možnost deformace jako například u klipů.


Titulkovač
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Animací je na výběr osm od jednoduché stmívačky (fade-in/out) až po různá efektní přilétnutí. Nastavení je jednoduché a rychlé. Lze ho i uložit do knihovny nebo souboru pro pozdější opakované použití.

Pro vytváření animací slouží nástroj Painting Creator. Jde o samostatné okno, kde na hlavní plochu kreslíme několika nástroji různými barvami a texturami. Nástroj si zapamatuje naše tahy a vytvoří z nich animaci. Lze ale nakreslit i statický obrázek. Animace se nenahrává v reálném čase, ale vytvoří se klip o nastavené dálce. Můžeme tedy kreslit libovolně dlouho, ale délka bude jiná - lze nastavit 3-15 sekund, tedy jen krátké animace. Slouží to jako efektní zvýrazňovač objektů v obraze apod. Animovaný film z toho neuděláte. Při kreslení si na pozadí můžeme dát aktuální snímek z časové osy VideoStudia, obrázek nebo jen jednolitou barvu. Ta ale není součástí animace, ta je průhledná a video tak překrývají jen námi nakreslené čáry.


Kreslení pomocí Painting Creatoru

Když máme hotové a sestřihané video, můžeme přistoupit ke zvuku. Jak jsme si již uvedli, časová osa se změní. Zmizí video stopy a jsou nahrazeny jen zvukem. Do klipů ale pak máme možnost přidat značky jako klíče, na kterých má dojít ke změně hlasitosti. Tak lze modelovat intenzitu zvuku v čase, například potlačit hudbu na pozadí v době komentáře. Práce je jednoduchá, stačí najet myší na křivku, kursor se změní na malou šipku a klepnutím přidáme klíčový bod. Ten pak můžeme posunovat kam je libo. Pokud ho chňapneme a pustíme mimo klip, tak se smaže. Styl dobře osvětlí následující obrázek.


Úprava zvuku v časové ose
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Na každý klip v časové ose je možné podobně jako u videa aplikovat filtry. Je zde několik základních filtrů pro změnu hlasitosti, normalizaci, reverb, echo, odstranění šumu a pár dalších. Trošku nepochopitelně se vkládají v novém dialogovém okně klasického Windowsového vzhledu, ne na ploše programu v okně nástrojů jako u videa. To je ale jen kosmetická záležitost.

Se zvukem je možné pracovat ve stereo režimu nebo v prostoru s 5.1 kanály. V mixeru si můžeme nastavit hlasitosti jednotlivých stop a také umístění zvuků v prostoru. Stejně jako u hlasitosti můžeme umístění měnit v čase pomocí bodů na křivce, těmi se ale nehýbe přímo v časové ose, ale právě zde v mixeru. Vybereme klip, zmáčkneme klávesu Play v mixeru a všechny změny se nám nahrají. Lze tak snadno dosáhnout prostorových efektů.


Zvukový mixer
(klepněte pro zvětšení obrázku)

VideoStudio podporuje i automatické generování hudby na pozadí, integruje SmartSound Quicktracks, další možností je import z AudioCD, do stopy s komentáři pak lze přímo nahrávat z mikrofonu.