Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Corel VideoStudio Pro X2 - překvapující videoeditor

14.1.2009, Radek Jahoda, recenze
VideoStudio od firmy Ulead, kterou před dvěma lety pohltil Corel, je často nedoceněným nástrojem pro střih videa, stojící ve stínu Pinnacle Studia. Jenže stojí hrdě, protože se nemá za co stydět. Posuďte sami.
VideoStudio obsahuje i několik průvodců alias "kouzelníků" pro rychlejší zpracování video záznamů. Jedním z nich je Movie Wizard, který v několika krocích vytvoří projekt do editoru, který pak můžeme dále doupravit a vyexportovat.

V prvním kroku naimportujeme video z kamery, disku nebo jen jako soubory, poté máme možnost změnit pořadí souborů a dalším nástrojem Multi-trim video ho rozstříhat. Tento nástroj je dostupný i přímo z editoru, umožňuje rozstříhání podle scén a umí i odstranit automaticky reklamy z videa. Klipy se pak vloží do seznamu, kde je s nimi možno částečně pracovat.


Movie Wizard - import
(klepněte pro zvětšení obrázku)

V dalších krocích máme možnost vytvořit i DVD podle přednastavených šablon, kterých by ale mohlo být více.


Movie Wizard - tvorba DVD
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Vše se pak vloží do projektu. Pokud nezakládáme nový projekt, ale již s nějakým pracujeme, tak se vloží na konec časové osy. Osobně sice tyto nástroje příliš v lásce nemám, ale zde musím připustit, že jde o pohodlného a praktického pomocníka. Časté činnosti jako rychlý převod videa z kamery na DVD bez požadovaného střihu a efektů se tím dělají výborně, navíc je zde pořád možnost dodatečného střihu.

Na druhou stranu, pokud tuto činnost budeme dělat přímo v editoru, tak nám to zabere stejné množství času. Nabírání videa se tím totiž neurychlí, vložení více klipů do časové osy je také otázkou pár vteřin a export je již stejný. Záleží tedy na uživateli, zda přistoupí na tuto efektní hru, nebo si raději vše udělá sám v časové ose.


Druhý pomocník je více specializovaný a se samotným editorem nemá nic společného, proto bude zřejmě používanější než Movie Wizard, ovšem jen pro toho, kdo pracuje s DV kamerou. Jmenuje se DV-to-DVD Wizard a již podle názvu je zřejmé, k čemu slouží. Rychlejší převod DV kazety na DVD snad ani nemůže existovat, protože nedělá nic jiného, než převede záznam z kamery přímo na DVD. Neumožní provést žádné úpravy kromě vybrání scén podle časového kódu k vypálení.

Pracuje ve dvou krocích, první krok je vložení kazety a vybrání, zda chceme převést celou kazetu nebo vybrané scény. Pokud zvolíme celou kazetu, tak nic dalšího nemusíme nastavovat. Pokud chceme vybrat scény, tak nejprve program proskenuje kazetu a zobrazí všechny detekované scény podle času záznamu. Tato činnost může proběhnout i rychleji, protože k tomu stačí převíjení kazety.


DV-to-DVD Wizard - detekce scén

Druhý krok je již volba template pro vytvoření jednoduchého menu (lze částečně editovat), výběr mechaniky a spuštění převodu. Nahrávat se může rovnou do MPEG formátu, po celém procesu je teprve spuštěno vypálení, nejde tedy o přímé nahrání na disk (k tomu by bylo nutné vytvářet disk DVD-VR).


DV-to-DVD Wizard - nabírání a vypalování

Každopádně lze říci, že tento nástroj je opravdu jedinečný a funguje bezvadně. Neznám podobný program, který by byl tak jednoduchý a praktický.