Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Corel VideoStudio Pro X2 - překvapující videoeditor

14.1.2009, Radek Jahoda, recenze
VideoStudio od firmy Ulead, kterou před dvěma lety pohltil Corel, je často nedoceněným nástrojem pro střih videa, stojící ve stínu Pinnacle Studia. Jenže stojí hrdě, protože se nemá za co stydět. Posuďte sami.
Pryč jsou doby, kdy byl střih videa pro domácího uživatele příliš složitý a příliš drahý. V současné době jsou k dispozici nástroje, které na dnešních běžných (dostatečně výkonných) počítačích umožní dělat věci téměř jako u profesionálních systémů. Ba co víc, jsou zde nástroje, které nabídnou přístup ke všem běžným technologiím v jednom - od střihu analogového videa, přes dnes již odcházejícího DV formátu, po video ve vysokém rozlišení HD. VideoStudio od Corelu k nim rozhodně patří.

Nabízí podporu nejnovějších formátů kamer s vysokým rozlišením HDV a AVCHD a rovněž podporu pro vytvoření Blu-ray disků. Podpora HD DVD byla oproti předchozí verzi odstraněna, takže zbývá ještě DVD a mobilní formáty včetně přímého uploadu na YouTube. Nechybí samozřejmě podpora H.264, AAC a prostorového zvuku. Zopakovat musíme i smart render - renderování jen scén, které to vyžadují. Vhodné například pro střih DVB nahrávek.

Samotné VideoStudio Pro zabírá na disku cca 250MB, což je mezi jinými programy střední hodnota a vzhledem k dnešním diskům i přijatelná. Při instalaci kompletního balíku VideoStudio Pro Ultimate včetně SmartSound Quicktracks, Steinberg® WaveLab™ LE 6, DVD Copy 6 Plus a WinDVD 9 se ale můžete dostat až k 1 GB.

Práce v programu je svižná, při editaci není nutné na reakci čekat, pokud ovšem nestřiháte HD video v původním formátu, což je pochopitelné. Při využití Proxy souborů se ale i tento nedostatek odstraní. Grafické prostředí je jednoduché a částečně přizpůsobivé, nevyužívá knihoven z Windows, takže i menu je vzhledově jiné.


Nastavení kompozice obraz-v-obraze

Nabídka funkcí je také naprosto dostatečná, mnoho z nich ani většina uživatelů nevyužije. To sebou samozřejmě nese i to, že se střih v klasické časové ose posunuje směrem k profesionálním editorům. K dispozici je více stop, zvládá klíčování barev, filtry, přechody, pokročilé kompozice, maskování zvuku, titulky, dokonce kreslení atd. Střih je tak o něco složitější, protože ze všech koutů na uživatele kouká velké množství nastavení. Naprostý začátečník tak může z počátku tápat, doba ale pokročila a netýká se to jen VideoStudia. I nároky uživatelů totiž rostou.

Přesto ale nelze říci, že by bylo vše bez problémů. I u tohoto programu není stabilita dokonalá, protože občas lze zaznamenat pád aplikace. V tomto případě je po dalším spuštění nabídnuto obnovení projektu. Stává se to hlavně při práci v HD bez proxy, kdy se musí na odpovědi na uživatelovi pokyny čekat. Další problém jsem zaznamenal u přechodů, kdy po vyrenderování na jejich konci někdy došlo k cuknutí obrazu - ovšem jen při exportu HD projektu na DVD. Nezbývá než doufat, že to výrobce v budoucnu odstraní.

Podpora exportních formátů je sice značná, ne vždy se ale můžeme rychle dostat k tomu, který potřebujeme. Například H.264 sice podporován je, ale už nelze vytvořit samostatný soubor vlastních požadavků. Spolehnout se musíme na přednastavené template. Také samotný export zvuku je problematický. Například vytvoření DVD s více zvukovými stopami nelze, takže se musíme spolehnout na jiné programy. Export samotného zvuku je pak nutné dělat přes renderování videa a zvuk pak ze souboru vytáhnout.

V neposlední řadě připomeňme, že není k dispozici česká lokalizace, což bude zase nevýhoda především pro začínající uživatele. Pokud ale zvládáte angličtinu, provede Vás dobře funkcemi i nápověda. Nějaké názorné návody kromě uživatelské příručky ale k dispozici nejsou.

Konkurent VideoStudia je jasný - Pinnacle Studio 12, čemu odpovídá i značení programu. Verze X2 totiž odpovídá číslu 12, tak je dokonce nazván i adresář, kam se VideoStudio nainstaluje. Volba mezi nimi není jednoduchá, protože jejich možnosti jsou podobné, v něčem je lepší VideoStudio, v něčem zase Pinnacle. VideoStudio je rozhodně stabilnější, podporuje více stop, práce v časové ose je příjemnější a má některé jedinečné nástroje. Pinnacle zase umí export zvuku a nabízí větší možnosti efektů a přechodů a rovněž i pluginů od jiných výrobců, samozřejmě ale zase za mnohem vyšší cenu. Ceny za Pro verze jsou ale u obou programů podobné, základní verze VideoStudia se pak do Evropy ani oficiálně nedodává.

Jednoduchost ovládání
Chybí čeština
Podpora formátů
Občasné pády v extrémních situacích
Rychlý převod DV na DVD
Ikona Odkaz na databázi
Proxy soubory
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 1400 Kč resp. 2400 Kč za Pro a 3400 Kč za Ultimate