Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Eaget Play M17: levný koumák

24.9.2012, Pavel Kovač, recenze
Multimediální centra od firmy Eaget jsou obvykle levná a umí toho hodně. Dnešní kousek Play M17 v sobě nese dvojici DVB-T tunerů, šuplík pro pevný disk, Wi-Fi připojení a podporu 1080p. Jak si povede oproti konkurenci?

DVB-T


A protože se nacházím v menší vesnici, která nemá signál pro DVB-T tak silný, jako v Praze či Brně, tak jsem byl opravdu zvědavý, jak si poradí s příjmem. A výsledek? Zcela dle očekávání. Play M17 najde všechny programy, na které jsem zvyklý, a obraz nevypadával. Schválně jsem zkusil napojit na přenosnou anténu se zesilovačem a postavil ji do míst, kde mě můj počítačový tuner naladí jen pět programů. Stejně se choval i EAGET Play M17. Citlivost tuneru je tedy dostatečná, avšak nijak výrazně vysoká či lepší než běžný průměr.




Kvalita obrazu odpovídá očekávání a Play M17 s obrazem prakticky nic nedělá. Barvy jsou nezměněny a kontrast tam, kde má být. Pokud však přecejen něco chcete změnit, tak to samozřejmě lze (jas, kontrast apod), ale zde je možná lepší se spolehnout na televizi, protože nastavovat zvlášť něco v multimediálním centru a v DVD přehrávači je asi postavené na hlavu. V tomto ohledu tedy daleko lepší službu udělá televize, a je to tak i správně.








Pro nahrávání programů stačí stisknout červené tlačítko v horní části dálkového ovládání a ihned se začne nahrávat. Také lze zvolit přes EPG časové nahrávání nebo funkci TimeShift. To jsou však dnes již tak standardní funkce, že je snad ani nemá smysl zmiňovat. Bohužel něco navíc zde nehledejte. Co kdyby bylo nějaké propojení s internetem? Proč například nelze v EPG označit seriál a poslat jej přes sociální síť někomu dalšímu? Vím, že to jsou věci, co obvykle patří do chytrých telefonů, ale toto je multimediální centrum. A dnes do toho zkrátka sociální sítě již patří.








Bohužel jsem nemohl vyzkoušet HD DVB-T příjem. Ten je totiž dostupný jen na pár vyvolených místech a okolí Přerova to rozhodně není. Musíme tedy jen doufat, že HD příjem bude stejně bezproblémový jako klasický SD signál. Ostatně k obavám není ani důvod. Tuner však není DVB-T2, ale jen DVB-T s HD. tzn. pozor na to. V našich končinách se HD pozemní vysílání nasadí asi až s příchodem DVB-T2, a tam vám bude tento tuner celkem k ničemu.





Praktické zkušenosti


Jako nejdůležitější je fakt, že celé zařízení ani jednou nespadlo či nezamrzlo. Vzhledem k ceně a ostatním ne zcela funkčním vlastnostem je to docela úspěch. Celkově bych však od multimediálního centra očekával víc. Vše je takové trošku těžkopádné a upřímně jsem měl pocit, že grafika a funkce patří spíše do doby tak před pěti deseti lety. Nyní nemluvím o podpoře SATA, Wi-Fi, torrentů apod., ale o celkové koncepci. To však bude problém asi všech levnějších multimediálních center.

Dálkové ovládání by si jistě zasloužilo také větší pozornost, protože tlačítko Play/Pause je tak malinké a hmatově neoddělené od ostatních, že si přímo říká o nějaké vylepšení.

Celkově je zařízení tak trošku nedotažené do konce. Pokud by výrobce věnoval více času softwarové výbavě a klidně zvýšil cenu o cca 200 korun, tak by udělal daleko lépe. Takto kupujete tak trochu zajíce v pytli. Výrobce něco slibuje, ale nedodrží, a to zrovna dvakrát rádi nevidíme.