Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDD/DVD rekordér LG RH278H-P2L

11.6.2007, Jan Dedek, recenze
DVD přehrávače jsou již standardem, ale v oblasti záznamu tomu tak ještě dlouho nebude. Zařízení, která by nahradila klasické videorekordéry, jsou HDD/DVD rekordéry, ale stále je mnoho faktorů, které jim brání v rozšíření. Dnes si jedno takové představíme.

 

TV


Pod touto položkou vybíráte úložiště, do kterého se bude ukládat nahraný pořad. Položka TV DVD funguje jen v případě, že máte vložené DVD, jinak je nastaven režim TV HDD.



HDD - MPEG-2

Jak bylo uvedeno ve specifikacích v rekordéru, je zde pevný disk (HDD) s kapacitou 250 GB, a to už je při nahrávání hodně znát. Při stisku tlačítka DISPLAY se zobrazí informace uvedené na následujícím obrázku.



Režim nahrávání lze cyklovat s pomocí tlačítka REC MODE. Režimy, mezi kterými volit, přibližuje následující animace.



Pro lepší přehlednost jsou časy záznamu srovnány do tabulky, asi nejlepší volbou pro záznam je nastavení SP, které odpovídá kvalitě DVD:

Režim záznamu HDD MPEG-2
Čas záznamu
XP
66,5 hodin
SP
129 hodin (86 celovečerních filmů)
LP
251 hodin
EP
356 hodin
MLP
729 hodin


HDD - MPEG-4

Na pevný disk lze zaznamenávat i do formátu DivX, stačí v nastavení tuto podporu zapnout. Pokud budete používat nahrávání do DivX, je nejlepší zvolit nastavení XP.



V režimu XP, SP a LP je použito rozlišení 640x480, Pro režim EP to je 480x352 a pro režim MLP 352x256 bodů.

Režim záznamu HDD MPEG-4
Čas záznamu
XP
208 hodin
SP
258 hodin
LP
337 hodin
EP
429 hodin
MLP
625 hodin


DVD - MPEG-2

V případě, že máte vložen disk, na který lze nahrávat můžete, zobrazí se po potvrzení volby TV DVD, nebo stisknutím tlačítka DISPLAY informace o médiu, velikosti místa k nahrávání, programu a datu, jak ukazuje následující obrázek.



Při tomto režimu můžete cyklovat tlačítkem REC MODE mezi volbami kvality nahrávání, voleb je k dispozici celkem 5, pojmenovány jsou MLP, EP, LP, SP, XP, přičemž XP je ta nejkvalitnější.



Jak je z předchozí animace vidět, nejkvalitnější je režim XP, při jehož výběru můžete na DVD zapsat 64 minut záznamu. Kvalitě DVD je blízký režim SP, při kterém na DVD dostanete přibližně 129 minut.

Režim záznamu DVD
Čas záznamu
XP
1h 4min (64 minut)
SP
2h 9min (129 minut)
LP
4h 19min (259 minut)
EP
6h 23min (383 minut)
MLP
11h 50min (710 minut)


Nahrávání


Nahrávání lze spustit tlačítkem REC, TIMESHIFT nebo můžete použít časovač z menu nastavení.



Časovač je výhodné použít, pokud se nenalézáte v dosahu rekordéru, nastavit si můžete všechny důležité údaje. Tzn. program, datum a čas spuštění nahrávání, délku záznamu, řežim kvality a také VPS/PDC, pokud ho kanál podporuje. Na tento režim pozor, nefunguje vždy korektně a je schopen při první reklamě ukončit nahrávání.


- seznam nahrávání -

Animace zobrazuje nastavení časovače, první položka nejde měnit, záleží na tom v jakém jste aktuálním zvoleném režimu, tedy TV HDD nebo TV DVD. Ostatní položky jsou zřejmé podle názvů, jak už bylo dříve zmíněno tlačítko REC MODE používáte k cyklování kvality záznamu. VPS/PDC nedoporučuji zapínat, někdy opravdu nefunguje jak má a pokud nahráváte na HDD není nic jednoduššího než po nahrání pořadu začátky, konce a reklamu vystřihnout.



TIME SHIFT

Funkci Time Shift můžete použít, pokud například koukáte na přímý přenos. Přímý přenos začne a vy stisknete tlačítko TIMESHIFT, program se začne nahrávat na pozadí, potom vám třeba zazvoní telefon a protože je to důležitý hovor tak ho zvednete, přitom stisknete tlačítko PAUSE. Po ukončení hovoru stisknete tlačítko PLAY a sledujete přenos od místa, kde jste ho zastavili. Pokud v tomto režimu dokoukáte k reklamě, lze přehrávání zrychlit tlačítkem SCAN a vyhnout se tak jejímu přehrávání a dostat se tak na úroveň živého vysílání.