Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Homecast HS-3200 IR: HD přijímač pro nenáročné

22.9.2011, Jiří Piškula, recenze
Další z řady relativně levných HD satelitních přijímačů s certifikovanou čtečkou Irdeto a certifikací Skylink-ready, který přišel na náš trh letos v únoru, se na první pohled nijak zásadně neliší od konkurentů jiných značek. Dokáže nabídnout něco víc?
Jak už vyplývá z papírových parametrů přijímače Homecast HS3200 IR, podporuje nahrávání pořadů na externí disk. Bohužel jsou podporovány pouze souborové systémy FAT16/32, přičemž výrobce doporučuje používat novější FAT32. Zrovna tak v návodu důrazně doporučuje používat značkové pevné disky, které mají garantovánu dostatečnou rychlost zápisu dat pro záznam HD videa.



Infolišta s průběhem nahrávání.


Nahrávání je možné dvěma klasickými způsoby. Buď si nahrávku rezervujete prostřednictvím EPG, podle kterého se nastaví časovač nebo můžete kdykoliv spustit okamžitý záznam stiskem tlačítka Rec na ovladači.



Časovač pro nastavení rezervací záznamů pojme více než 20 událostí.


V případě rychlého záznamu pak můžete zvolit, zda se má nahrávat časový interval nastavený v systému (možnost od 5 minut do 9 hodin 55 minut), nebo pouze právě běžící pořad (časový interval zbývající do konce aktuálního pořadu).



Rychlý záznam může trvat po dobu nastavenou v systému přístroje nebo do konce právě běžícího pořadu/události.


Pokud nahrávání začne s využitím časovače, který automaticky zapne přístroj do aktivního režimu, dojde i k jeho automatickému vypnutí po ukončení nahrávání. Má to však jeden háček, nesmíte v průběhu záznamu stisknout žádné tlačítko dálkového ovladače, ani na předním panelu přijímače. Pokud tak učiníte, automatické vypnutí se tím zruší.



Pokusíte-li se zadat do rezervací datum a čas již obsazený jinou položkou, přijímač vás na kolizi upozorní.


K pohodlnému pozdějšímu vypnutí přijímače lze použít také časovač pro jeho „uspání“, v nabídce jsou časy (180, 150, 120, 90, 60, 30, 20 a 10 minut).



Varování upozorňující na počátek plánovaného (dle časovače) záznamu. Spustí se i v případě, že ho nepotvrdíte.


Pokud přístroj nahrává jakékoliv vysílání, není možné nikam přepínat (sledovat jiný kanál ze stejného transpondéru), a to ani v případě záznamu nekódovaného vysílání. I přes toto omezení záznam neprobíhá plnohodnotným způsobem (se všemi doprovodnými informacemi). Další zvukové stopy ani titulky nejsou zaznamenávány. Důležitá může být pro někoho také nutnost nahrávat určitý minimální časový úsek. Experimentálně jsme ověřili, že by to měly být alespoň dvě minuty záznamu. Pokud ho zrušíte dříve, přijímač tak krátkou nahrávku vůbec neuloží a tváří se, jako by záznam vůbec neproběhl.



Běží-li záznam, není možné nikam přepínat, ani v případě záznamu FTA kanálu.


Seznam nahrávek uložených přijímačem lze kdykoliv vyvolat stiskem tlačítka „List“ a z nich vybrat záznam k přehrávání. Přijímač umožňuje jak zrychlené (2×, 3×, 4×), tak zpomalené (1/2×. 1/4× )přehrávání. V nahrávkách je také možné vytvářet jednoduché značky/záložky a přesouvat se mezi nimi stiskem tlačítka „Jump“, dále lze označit libovolný úsek nahrávky k jeho opakovanému přehrávání.



V seznamu nahrávek lze zobrazit EPG informace o pořadu. Jak je vidět z obrázku, podrobné informace jsou uloženy nekorektně/nekompletně.


Funkce časového posunu tomuto přístroji bohužel chybí a není možné pozastavit přehrávání ani v okamžiku, kdy je prováděn záznam. Tlačítko „Pauza“ tak využijete výhradně během přehrávání již uložených záznamů.



Přehrávání záznamu s vloženými značkami a zasmyčkovaným úsekem (modře) nahrávky.


Záznamy jsou v podobě souborů s příponami „TP0“ a „elu“ ukládány do složky PVR. Ke každému záznamu se ještě ukládá soubor s příponou „info“ do kořenového adresáře disku. Přehrát záznamy mimo přehrávač samotný (včetně PC) se nám nepodařilo. Zřejmě to tedy nelze, podobně jako u jiných přístrojů vybavených certifikovanou čtečkou Irdeto.



Formátování disku logicky patří k těm volbám v menu, které jsou chráněny heslem.


Pro bezpečné zacházení s diskem je možné ho elektronicky odpojit, aby bylo minimalizováno riziko ztráty nebo poškození dat při vyjmutí konektoru z portu. Přijímač si umí externí disky také naformátovat a zobrazit o nich stručné informace.