Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Homecast HS-3200 IR: HD přijímač pro nenáročné

22.9.2011, Jiří Piškula, recenze
Další z řady relativně levných HD satelitních přijímačů s certifikovanou čtečkou Irdeto a certifikací Skylink-ready, který přišel na náš trh letos v únoru, se na první pohled nijak zásadně neliší od konkurentů jiných značek. Dokáže nabídnout něco víc?
HD satelitní přijímač Homecast HS3200 IR s funkcí PVR patří svými možnostmi k méně vybaveným zařízením, která jsou určena pro nenáročné uživatele a začátečníky v oblasti satelitního příjmu. Poradí si s příjmem programů v klasickém (SD) i vysokém (HD) rozlišení z platforem DVB-S/S2, dekóduje obraz ve formátu MPEG-2 i MPEG-4 AVC. Jakoukoliv podporu multimédií, včetně přehrávání videí, která přístroj jistě dokáže z principu dekódovat, mp3 nebo obrázků z něj nehledejte.

Certifikovaná Irdeto čtečka zaručuje bezchybný příjem kanálů satelitních televizí Skylink a CS Link, přičemž pro tu první jmenovanou je vybaven přednastaveným seznamem kanálů, který lze v úvodním nastavení vyvolat z paměti během 20 sekund a začít sledovat TV vysílání. Kromě toho nabízí standardní možnosti ladění/vyhledávání dalších kanálů z mnoha uložených satelitů a jejich transpondérů (lze v případě potřeby editovat). Pro pohodlné třídění většího počtu kanálů je možné využít až 8 nezávislých skupin oblíbených kanálů, z nichž může každá obsahovat nejvýše 100 předvoleb.





Funkci PVR lze využít pro záznam TV vysílání v SD nebo HD rozlišení na externí paměťová zařízení se souborovými systémy FAT16/32. Souběžný záznam jednoho a sledování jiného kanálu není podporováno. Záznamy lze následně přehrát pouze v přístroji samotném a bohužel neobsahuje veškeré titulky a zvukové doprovody z originálního datového toku.

Spotřeba přijímače je poměrně nízká, v úsporném režimu nepřekračuje hodnotu 0,4 W. Přestože je přijímač spíše malých rozměrů a jeho hlavní procesor není opatřen žádným chladičem, míra jeho zahřívání je únosná/bezpečná. Dojde-li k výpadku napájení v době, kdy je přijímač v úsporném režimu, po jeho obnovení zůstává i nadále neaktivní (resp. po krátkém probuzení se opět vypne). Dálkový ovladač je vcelku zdařilý a dobře se s ním pracuje, ve srovnání s některými lépe provedenými konkurenty mu však chybí několik specializovaných tlačítek pro rychlé vyvolání nejběžnějších nastavení přijímače (poměr stran obrazu, rozlišení, apod.).


Spotřeba přijímače * (230 V, 50 Hz)
Běžný provoz
10,7 W
Záznam HD kanálu na externí HDD
14 W**
Úsporný režim
0,4 W

* Hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu.
** Závisí na použitém externím disku a jeho parametrech.


Během testování nebyly odhaleny žádné známky nestabilního chování (zamrzání, vypadávání obrazu, apod.) z tohoto pohledu není přístroji, co vytknout. Lze to však očekávat, s ohledem na to, že není vybaven žádnými náročnějšími funkcemi. Lokalizace českého menu i zobrazování českých znaků v elektronickém programovém průvodci (EPG), teletextu a titulcích je zcela v pořádku. TXT titulky se znatelně opožďují ve srovnání s doprovodným zvukem, což může být problematické při rychle se měnícím sledu událostí ve vysílání.

Zařízení si najde své zákazníky nejspíš mezi méně náročnými uživateli, kteří chtějí vyřešit svůj digitální TV příjem. Integrovaný vyhledávač kanálů z nabídky Skylinku je velmi rychlý a může usnadnit naladění přístroje i naprostým laikům. Využívat lze ale i pokročilejší způsoby ladění kanálů, včetně hledání „naslepo“ a použití DiSEqC přepínačů nebo otočných antén (USALS).

Kvalita obrazu je slušná jak na digitálním (HDMI), tak analogovém výstupu (kompozitní). Pochvalu má výrobce za to, že v ceně zařízení dodává oba kabely potřebné k propojení s televizorem (digitálně či analogově). Zvuk analogového výstupu je poměrně dost zašuměný a zkreslený (to se projevilo rovněž u vloni testovaného přijímače značky Mascom, což je OEM verze produktů Homecast - nejde tedy o vadu kusu).

S ohledem na výše uvedené shrnutí lze konstatovat, že přístroj je průměrné kvality s podprůměrným vybavením (absence displeje, nepřehrává multimédia, mp3 ani obrázky, nemá timeshift,…). Vhodný je zejména pro začínající uživatele, kteří od něj očekávají především spolehlivý příjem satelitního vysílání a nevyžadují podporu dalších multimediálních funkcí. Uživatelská příručka si zaslouží pochvalu za barevný tisk, přehlednou strukturu a použitý papír. Nicméně pro úplné začátečníky by mohly být některé pojmy vysvětleny precizněji.

Na úplný závěr ještě malé upozornění : tento přístroj se vyrábí také ve verzi HS3200 CIIR, kde písmena „CI“ označují přítomnost slotu pro vložení externího dekódovacího modulu. S tímto přijímačem (jehož cena je logicky vyšší než u námi testovaného modelu) lze přijímat vysílání i v jiných systémech podmíněného přístupu, než Irdeto (např. Cryptoworks). Např. server Heureka tyto dvě verze přijímačů aktuálně nijak nerozlišuje, tak si dávejte pozor, o kterou verzi přijímače se jedná.


Certifikovaná Irdeto čtečka
Nelze sledovat jiný kanál během nahrávání
Bleskové nastavení pro příjem Skylinku
Nenahrává kompletní datový tok
Nízká spotřeba
Žádná podpora multimédií
Přibaleny kabely pro spojení s televizorem
Chybí funkce TimeShift
Bezchybná čeština (EPG, teletext, titulky)
Absence displeje na předním panelu
Po výpadku napájení zůstane v úsporném režimu
Vyšší šum a zkreslení analogového audia
Ikona Odkaz na databázi
Znatelné zpoždění u TXT titulků
Cena v době testování: cca 2700 Kč s DPH

 
Za zapůjčení přijímače Homecast HS-3200 IR děkujeme společnosti ALLCOM.
Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme CS Linku.



Vývoj ceny testovaného produktu: