Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

iPod Nano: malý a moderní

18.6.2008, Petr Papež, recenze
Po recenzi iPod Touch jsme vyzkoušeli i menšího brášku v podobě iPod Nano. Ten se svým vzhledem a ovládáním mnohem více blíží klasickým hudebním přehrávačům. Je oblíbenost tohoto přehrávače zasloužená nebo má Apple „pouze“ geniální marketing?
V praxi se přehrávač osvědčil skvěle. Přehrávání hudby je kvalitní, výdrž baterie vynikající, ovládání jednoduché. Přehrávání filmů není tak dobré, především kvůli malému displeji, ale pro zkrácení chvíle ve vlaku stačí. Přehrávač je kompaktní, vejde se do každé kapsy.
 
Jednalo by se o téměř dokonalý hudební přehrávač, nebýt několika neduhů. Snad každý zákazník si musí uvědomit, jak náchylný leštěný kov musí být. Nemáte-li pouzdro, potom očekávejte, že přehrávač nebude už po pár hodinách používání vypadat jako nový.


Podpora mass storage je sice obsažena, nicméně není bohužel dotažena do konce. Apple lpí na iTunes a není možné se divit, zisky z prodeje hudby jsou obrovské a iTunes je hlavní nástroj. Škoda jen, že tento velmi často kritizovaný software je víceméně nutné používat.
 
 

Závěr


Opět narážíme na problém poměru cena/výkon. Pokud chcete 4GB přehrávač, doporučil bych uvažovat nad investicí do dražšího 8GB modelu nebo zcela jinou značku. iPod Nano 8 GB nabízí mnohem lepší poměr cena/výkon a cenově je již srovnatelný se svými konkurenty. Ovšem i tam musím konstatovat, že je svou konkurencí tlačen ke zdi. Ať už to je Sony z inovované řady A828, která nabízí větší displej, papírově delší výdrž či Bluetooth za stejnou cenu, nebo produktem společnosti Cowon iAudio D2, který lze rozšířit pomocí karet a má podstatně širší podporu formátů.

Apple iPod Nano naopak nabízí malou velikost, stylový design, jednoduché ovládání a především jistotu, že vše funguje jak má. I přes tvrdou konkurenci iPody ve světě letí a je jen na Vás, zda se přidáte k této vlně, nebo oceníte lepší funkce konkurenčních produktů.
 

Design, zpracování a velikost
Množství funkcí
Kvalita displeje
Dodávaná sluchátka
Podporuje mass storage (částečně)
Není možné využít plný rozsah služeb
Jednoduché ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4 250 Kč s DPH



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

We deal with the performance to price ratio once again. 8 GB version of the iPod Nano is a better purchase compared to the 4 GB version. There are plenty competitors around but I will pick two products. The first one is the Sony A828 which has a bigger screen and it lasts longer on batteries and has a Bluetooth connection at the same price. The second is the Cowon iAudio D2 with a much wider audio-format support and a memory card expansion slot. iPod Nano offers a small size and a modern design and a simple control and especially the warranty that everything works fine. iPod is a style and it is up to you if you choose this style or if you buy a more equipped player.
 

Design, manufacturing quality and size
The number of features
Screen quality
Bundled headphones
Support mass storage
An impossibility to use all the offered services in the Czech Republic
Simple control
Ikona Odkaz na databázi
Final price: 4 250 CZK