Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Mascom MC550T: levný DVB-T přijímač/rekordér a přehrávač

19.7.2011, Tomáš Ligmajer, recenze
V internetových diskuzích hojně chválený, především díky kvalitním funkcím a příznivé ceně – tak se dá charakterizovat poměrně malý DVB-T přijímač od společnosti Mascom, jenž se mi dostal do rukou, a v dnešním testu se mu budeme věnovat. Je vážně tak dobrý?
Už v úvodu jsem se zmínil, že přijímač má jeden USB 2.0 port pro připojení externího datového nosiče. Ten zde není pouze pro případný update softwaru, ale slouží i pro nahrávání pořadů a jejich následné přehrávání přímo na televizoru nebo na PC. Umožňuje též přehrávání a zobrazení obrázkových, hudebních a filmových souborů z připojeného externího disku.



Pokud nepoužíváte souborový systém FAT 32, odezva bude stejná.


Podporovány jsou jak USB flash disky, tak externí pevné disky, pokud ovšem váš externí HDD potřebuje vlastní napájení, přijímač toto nezvládá a „šťávu” musíte dodávat odjinud. Některé USB flash disky může přijímač odmítnout z důvodu nekompatibility. Nejčastější příčinou je nízká přístupová rychlost nebo odlišný souborový systém. Právě u souborového systému se vyskytnul další zádrhel – podporu NTFS zde nečekejte, přijímač zvládá pouze systém FAT 32. Naštěstí funkce formátování je dostupná v menu na položce PVR videorekordér, k té se dostanu za chvíli. To určitě ušetří čas, ale i přes to musíte zálohovat data, pokud o ně nechcete přijít.



Položky pro práci s obrázky, hudbou, filmy a funkcí PVR najdeme v OSD menu pod ikonou Multimedia.


Funkce fotoalbum umožňuje zobrazení obrázků z připojeného USB zařízení. Podporované formáty jsou JPG, BMP a GIF. Pomocí klasického průzkumníka se lze dostat do složky s uloženými obrázky a následně je otevřít v režimu Galerie nebo spustit slide show.

Rychlost zobrazení je samozřejmě závislá na velikosti obrázku, např. testovaný obrázek v rozlišení 2560 × 1920 px o velikosti 1,5 MB ve formátu JPG se zobrazil za 2 sekundy. Formát GIF o velikosti 1,7 MB za 9 sekund a BMP o velikosti 14 MB za 20 sekund.



Obrázek můžeme roztáhnout na celou obrazovku nebo ho pomocí barevných tlačítek přiblížit/oddálit/otočit.



Vzhled průzkumníka příliš nenadchne, ale svůj účel splní.



Hudební soubory jsou podporovány ve formátu MP3 nebo WMA. Přehrávač se ovládá barevnými tlačítky, zobrazuje se lišta s průběhem a zvukové spektrum. Lze nastavit opakování jedné/všech/žádné skladby a zrychlení na 2/3/4 ×.



U vlastních filmů je podporován formát AVI, MPEG-2 a MPEG-4. Po stisknutí tlačítka INFO se zobrazí informační lišta s běžnými funkcemi přehrávače: přerušení, krokování po snímcích, zrychlení vpřed nebo vzad (×2, ×4, ×8, ×16, ×32).



Ani tady nebudete mít s titulky problém, česká diakritika pracuje na výbornou.



Titulky lze vypnout nebo jim nastavit správné kódování.


Konečně se dostáváme k možnosti PVR, tato volba umožňuje nastavení vlastností videorekordéru, přehrávání nahrávek a zobrazení informací o připojeném USB paměťovém zařízení. Přístroj zaznamenává celý datový tok kanálu do souborů s příponou *.TS, které lze bez problémů přehrát v počítači.



V okně seznamu nahrávek se zobrazí maximálně 9 záznamů naráz, seřazeny jsou podle data pořízení. Vlevo je k dispozici náhledové okno a informace o vybrané nahrávce. Přehrávanou nahrávku lze zrychlit nebo poskočit o 10 % její délky.


Do seznamu nahrávek se ukládají všechny doposud pořízené záznamy z vysílání. Jsou dva základní způsoby, jak takovou nahrávku pořídit. První je pomocí časovače, ten jsme si popsali již dříve. Druhý způsob spočívá v použití okamžitého nahrávání stisknutím tlačítka RECORD během sledování pořadu. Start může být buď okamžitý, nebo až po dodatečném potvrzení délky nahrávky. Ukončení se provádí tlačítkem STOP nebo po uplynutí dané doby (v nejhorším případě po zaplnění disku).



Pokud v okamžiku, kdy má začít plánovaný záznam (dle časovače), není v USB portu vloženo paměťové zařízení, přijímač vás na to pozorní.


Další klasickou funkcí je Time Shift (časový posun). Pokud je v nastavení PVR aktivována, spouští se automaticky při zapnutí přijímače, vysílaný pořad je stále zaznamenáván a můžeme se kdykoliv vrátit zpět. Je ovšem nutné, aby připojené USB zařízení mělo velmi vysokou přístupovou rychlost. Mně se obraz přehrávaný s časovým posuvem občas trhal. Proto bývá lepší nastavit Time Shift na volbu Pauza (časový posun je aktivován až při stisknutí tlačítka PAUSE).



Ve vlastnostech PVR videorekordér můžeme nastavit funkci Time Shift nebo okamžitý start nahrávky.



V okně jsou zobrazeny informace o celkové kapacitě připojeného disku, obsazeném a volném prostoru. Též lze provést formátování souborového systém připojeného USB zařízení na FAT 32 (u celého, nebo pokud to váš disk podporuje tak po sekcích).


Jen velmi zlehka se podívejme na doplňkové funkce nabízené přijímačem. Pod názvem Gomoku (těžko si představit něco smysluplného u tohoto názvu) je hra nejvíce podobná piškvorkám. Nevím, kdo by to sám hrál, ale pokud máte hravého kamaráda a chcete ušetřit za čtverečkovaný papír, je zde možnost „multiplayeru“ pro dva hráče. Nakonec nechybí klasický kalendář a jednoduchá kalkulačka pro počtáře.



Vzhled kalendáře je zcela obyčejný.



Kalkulátor se někomu také může hodit.