Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Mascom MC550T: levný DVB-T přijímač/rekordér a přehrávač

19.7.2011, Tomáš Ligmajer, recenze
V internetových diskuzích hojně chválený, především díky kvalitním funkcím a příznivé ceně – tak se dá charakterizovat poměrně malý DVB-T přijímač od společnosti Mascom, jenž se mi dostal do rukou, a v dnešním testu se mu budeme věnovat. Je vážně tak dobrý?
Pomaličku se blížíme k závěrečnému zúčtování. MASCOM MC550T se určitě zařadí po bok kvalitních přijímačů digitálního pozemního vysílání a mezi českými uživateli si získá řadu nových obdivovatelů. Hlavním tahákem bezpochyby bude funkce USB PVR a USB Media Player, tedy možnost přehrávání videa, hudby, fotografií a především nahrávání pořadů na vlastní externí pevný disk. Všechny nahrávky si můžete prohlížet i na PC, například pomocí přehrávačů VLC/MPC.





Pokud si potrpíte na malé rozměry a hmotnost, rozhodně nebudete přijímačem zklamáni. Standardní černé provedení s lesklým povrchem se mi zdá jako dobrá volba. Dálkový ovladač má bohužel poněkud průměrný vzhled, ale do ruky mi padl jako ulitý, když se nyní vracím ke svému starému ovladači, je to obrovský rozdíl. Škoda jen, že přijímač je na ovladači zcela závislý. Nemá totiž žádná ovládací tlačítka, což znamená, že pokud se vám DO rozbije, přijímač se stane zcela neovladatelným. Co se týče balení, najdete v něm vše potřebné, vedle české uživatelské příručky může někoho potěšit i její slovenská verze, ale žádný další bonus se nekoná.

Ani ti, kdo si s elektronikou příliš nerozumí, se nemusí bát. Samotné zapojení a instalace jsou velmi jednoduché, navíc většina parametrů je již přednastavena přímo od výrobce pro použití v České republice. OSD menu by rozhodně šlo vylepšit, co se týče vzhledu i ovládání v některých jeho částech (se stejným menu se můžete setkat i u několika dalších přijímačů, akorát s jiným logem na pozadí).


Kvalita obrazu je podobná jako u jiných DVB-T přijímačů v této cenové kategorii. Dobrou zprávou je fungující čeština, s kterou bývá občas problém. To se týká jak OSD menu, tak teletextu, EPG i titulků. Česká diakritika pracuje vždy na výbornou.

Přestože je přijímač malý a chladicí mřížky jsou umístěny jen zespodu přístroje, ani po celodenním provozu se výrazně nepřehřívá. Spotřeba rovněž nedosahuje nijak výrazných hodnot, obvykle se drží pod hranicí 5 W. Pokud připojíte externí pevný disk, může vzrůst i na dvojnásobek, ale to už závisí na druhu a parametrech připojeného disku, nikoliv na přijímači. Po vypnutí ovladačem přístroj skutečně odebírá ze sítě méně než 1 W, jak uvádí výrobce v dokumentaci.


Spotřeba přijímače * (230 V, 50 Hz)
Běžný provoz
4,4 W
Záznam na externí HDD
9,5 W
Úsporný režim
0,7 W

* Údaje jsou průměrné hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu.


Problémy mohou nastat po připojení externího USB/HDD. Za největší mínus považuji pouze podporu USB disků se souborovým systémem FAT 32. Občas se také vyskytly nepříjemnosti s rychlostí zápisu při nahrávání, především při používání funkce Time Shift, obraz je pak chvílemi trhaný (samozřejmě při použití rychlejších USB disků by se problém zredukoval). Při okamžitém nahrávání nebo užití časovače se tyto problémy nevyskytnuly. Přijímač však naštěstí dokáže sám rozpoznat příliš pomalé USB zařízení a upozorňuje na obrazovce varovným hlášením (během nahrávání). Co lze za prodejní cenu považovat za nadstandardní, je podpora multimédií, byť je jejich přehrávač velmi jednoduchý. Přijímač si poradí s formáty DivX i Xvid v SD rozlišení, včetně GMC a QPle, soubory MPEG-2 dokonce přehraje i ve formátu 720P, MKV ani WMV nepodporuje. Hudební soubory MP3 přehrává ve všech nejběžnějších formátech.

Co říci na závěr? Pokud přemýšlíte o koupi nového DVB-T přijímače za cenu kolem šesti stovek, nad modelem MASCOM MC550T byste měli rozhodně zauvažovat. Kromě kvalitního příjmu pozemního digitálního vysílání nabízí řadu užitečných funkcí, v čele s podporou USB PVR. Na druhou stranu pro její využití potřebujete kvalitní externí HDD, což už dnes není tak drahá záležitost, ale vyjde vás rozhodně na víc, než je cena samotného přijímače.


Jednoduchá instalace a nastavení
Podporuje pouze souborový systém FAT 32
Bezproblémová čeština
Absence ovládacích tlačítek na přijímači
Funkce PVR
Vzhled DO
Dva konektory SCART
Ikona Odkaz na databázi
Malé rozměry přijímače i DO
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 625 Kč s DPH


Za zapůjčení DVB-T přijímače MASCOM MC550T děkujeme Altroniku.