Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Opensat IR Line Alfa: nejen pro příznivce Skylinku

31.8.2011, Jiří Piškula, recenze
Tentokrát se podíváme na novinku od slovenských sousedů, která má certifikovanou čtečku Irdeto, včetně certifikátu od Skylinku a kromě toho i speciální nástroje, které uživatelům umožní snadno naladit právě programy z nabídky Skylinku v ČR nebo SR.
Od okamžiku zapnutí přijímače po naběhnutí obrazu a zvuku uplyne zdlouhavých 40 sekund (FTA program v SD rozlišení), stejně dlouho se přístroj „probouzí“ z úsporného režimu. Časová prodleva při přepínání kanálů se pohybuje okolo 3 s, u HD kódovaných programů na různých transpondérech činí prodleva někdy i 4–5 s, tedy žádná super rychlost.



Informační lišta je graficky jednodušší, avšak přehledná.


Informační lišta má klasickou podobu i obsah, který je dnes víceméně ustálený a liší se jen v detailech. Bohatší bývá zejména u linuxových přístrojů. Najdete na ní:
  • Číslo předvolby a název kanálu
  • Název a průběh aktuálního a následujícího pořadu
  • Aktuální čas
  • Šestici signalizačních ikonek (HD, kódované, zámek, titulky, teletext, EPG)
  • Symbol nahrávání a timeshiftu
  • Ukazatel kvality signálu


Popis aktuálního pořadu společně s info lištou.


Dalším stiskem tlačítka INFO na ovladači lze zobrazit informace o aktuálním pořadu načtené z EPG. Přijímač má velmi pohodlné ovládání i nastavování základních parametrů obrazu a zvuku, případně titulků, protože jsou všem těmto funkcím vyhrazena zvláštní tlačítka na dálkovém ovladači. Volba zvukového doprovodu se ukládá společně s kanálem a tato je striktně zaznamenána i při nahrávání (podrobnosti v příští kapitole).



Stiskem tlačítka Status na dálkovém ovladači zobrazíte podrobné technické informace o právě sledovaném vysílání.


Zajímavá je funkce Status, která zobrazí velmi podrobný výpis technických informací o právě sledovaném kanálu (rovněž stiskem jediného tlačítka na DO).



EPG - tabulka.


Elektronický programový průvodce (EPG) je dostupný ve dvou podobách. Buď jako tabulka s časovým přehledem pro 10 kanálů současně v časovém intervalu přibližně 2 hodin, nebo jako svislý výpis pořadů a časů pro konkrétní kanál se snadným listováním v dalších dnech (max. 7 dní předem). Přímo z EPG lze jednoduše zadávat události do časovače.



EPG - výpis pro konkrétní kanál.


Teletext funguje bez problémů, velikost paměti je dostatečná pro pohodlné listování stránkami. Pouze na počátku načítání je potřeba počkat asi 10 sekund. Teletext je vkládán i do analogového výstupu přijímače (VBI). České znaky se zobrazují správně, dochází však k drobnému zpoždění v načítání diakritiky u velkých písmen abecedy. Text se nejprve zobrazí bez háčků a čárek, po přibližně 20 sekundách se diakritika objeví.



S diakritikou u velkých písmen české abecedy má přijímač zdánlivě problém...



...chce to však jen trpělivost: háčky, čárky i kroužky se po chvíli načtou a zobrazí tam, kde mají být.


U teletextových titulků je vše zdánlivě v pořádku. Ve skutečnosti se někdy (opravdu jen výjimečně) objevuje drobná chybka v podobě pevně stojícího nesprávného znaku v prvním řádku titulkového textu. Znak se po čase mění na jiný a cestuje horním řádkem. Je to ale jen drobnost.