Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Opensat IR Line Alfa: nejen pro příznivce Skylinku

31.8.2011, Jiří Piškula, recenze
Tentokrát se podíváme na novinku od slovenských sousedů, která má certifikovanou čtečku Irdeto, včetně certifikátu od Skylinku a kromě toho i speciální nástroje, které uživatelům umožní snadno naladit právě programy z nabídky Skylinku v ČR nebo SR.
Přijímač podporuje záznam vysílání, včetně toho ve vysokém rozlišení (HD) na externí disk či paměť připojenou do USB 2.0 portu na zadním panelu. Bohužel, je striktně vyžadován souborový systém FAT32. NTFS a ani jiné formáty přístroj číst nedokáže.



Přijímač dokáže číst a zapisovat pouze v souborovém systému FAT32, po připojení disku např. se systémem NTFS vás vyzve k jeho naformátování.


Nahrávání je možné plánovat s využitím časovače, do kterého ručně navolíte potřebné parametry, pohodlnější je však využití EPG, kdy stiskem červeného tlačítka v okamžiku zvýraznění pořadu v nabídce automaticky zadáte událost do časovače s parametry odpovídajícími záznamu zvoleného pořadu. Nahrávat lze samozřejmě také ručně stiskem tlačítka pro nahrávání.



Do časovače lze uložit maximálně plánovaných 10 událostí.


V tomto případě pak můžete volit z několika možností jeho ukončení (s koncem aktuálního pořadu nebo časovač v rozsahu 10 minut až 3 hodin). V systémovém nastavení lze také určit časovou prodlevu před/po začátku/konci vysílání pořadu, kdy má být zahájen/ukončen záznam.



Parametry plánovaného i rychlého záznamu lze ručně změnit.


Přístroj neumožňuje sledování jiného kódovaného kanálu v případě, kdy probíhá současně nahrávání kódovaného programu. Sledovat jiné kanály (ze stejného transpondéru) jde pouze souběžně se záznamem FTA vysílání. Seznam kanálů (hlavní i favoritní) v průběhu záznamu opravňuje uživatele k přepínání programů pouze v rámci daného transpondéru. Názvy ostatních kanálů v seznamu jsou ztmavené a nedostupné.



Sledovat jiný kanál ze stejného transpondéru můžete pouze při nahrávání nekódovaného vysílání. Opačný postup (nahrávat kódovaný a sledovat FTA) možný není.


Zaznamenáván není zřejmě celý transportní tok, ale pouze položky aktuálně zvolené v nastavení (týká se zvukového doprovodu a titulků). Nahrajete-li vysílání, které je doplněno více zvukovými doprovody, na záznamu bude pouze ten, který byl aktivní v době provádění záznamu.



Zobrazení základních parametrů disku (celková/využitá/dostupná kapacita) je přístupné hned z několika částí OSD menu.


Mnoho uživatelů zřejmě nepotěší fakt, že nahrané soubory nelze přehrávat na PC. Jak se již stalo zvykem u nových přijímačů s certifikovanými čtečkami Irdeto, záznamy lze přehrávat výhradně ve stejném zařízení, kde byly pořízeny. Jakýkoliv pokus o export videa jinam tedy nepovede k úspěchu.



Seznam nahrávek uložených na externím disku.


Součástí nabídek PVR (Personal Video Recorder) je i nástroj naformátování disku a velmi užitečná funkce testování rychlosti disku. Po jejím provedení se zobrazí přehledná grafika, z které je patrné, zda je váš disk vhodný pro bezproblémový záznam vysílání ve vysokém rozlišení (HD).



Testování rychlosti připojeného disku je užitečnou utilitou.



Včasným odhalením příliš pomalého disku předejdete pravděpodobným potížím s nahráváním.


Každý záznam se na disku ukládá do samostatné složky v adresáři MyRecord. V názvu složky i všech v ní obsažených souborů (minimálně 3, s příponami IDX, NFO a TRP) figuruje název kanálu a datum + čas startu záznamu. Pokud nahrávaný záznam (soubor *.TRP) překročí velikost 1,46 GB (1 577 058 304 Bajtů), pokračuje ukládání dat do dalších souborů s příponami *.001, *.002 atd. Pro záznamy využívané funkcí TimeShift je na disku vytvořena samostatná složka Timeshift. Veškeré soubory jsou na disk ukládány s neaktuálním datumem a časem (1. 1. 1601, 2.00).



Takto vypadají soubory jedné nahrávky.


Funkce TimeShift nebo-li časový posun funguje standardně – kdykoliv během sledování živého vysílání ji můžete aktivovat stiskem tlačítka „Pause“. Máte-li v USB portu dostatečně rychlý disk, začne se na něj nahrávat záznam právě sledovaného pořadu. Poněkud otravné je však to, že během aktivovaného TimeShiftu nelze přepínat na jiné programy, ani se dostat do nabídek OSD menu. Přijímač nijak nereaguje na stisk tlačítka „OK“, při stisku číselných kláves alespoň zobrazí info lištu, ze které poznáte, že je aktivován TimeShift. Nejdřív je nutné funkci TimeShift ukončit stiskem tlačítka „Stop“ nebo „Exit“.



Funkce TimeShift.