Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Opensat IR Line Alfa: nejen pro příznivce Skylinku

31.8.2011, Jiří Piškula, recenze
Tentokrát se podíváme na novinku od slovenských sousedů, která má certifikovanou čtečku Irdeto, včetně certifikátu od Skylinku a kromě toho i speciální nástroje, které uživatelům umožní snadno naladit právě programy z nabídky Skylinku v ČR nebo SR.
Satelitní přijímač Opensat IR Line Alfa je zajímavou novinkou na našem trhu, která jistě má co nabídnout méně náročným zákazníkům, jež ocení zejména jeho snadné ovládání (přehledné grafické OSD menu, specializovaná tlačítka DO pro nastavení obrazu, zvuku, titulků…), kvalitní obraz (platí zejména pro HDMI výstup, kompozitní video je spíše podprůměrné) a možnost nahrávání pořadů na externí disk.



Díky certifikované čtečce Irdeto karet s funkcí secure silicon a speciálně uzpůsobeným funkcím pro rychlé ladění kanálů satelitní služby Skylink, je vhodný zejména pro ty, kdo plánují přijímat vysílání zmíněné satelitní TV. Ovšem bez problémů lze přijímač využít i pro jiné satelitní televize, ať už v kombinaci se čtečkou Irdeto (CS Link), nebo s využitím externího dekódovacího modulu, pro který je v přístroji jeden slot (např. pro kódování Cryptoworks, Nagravision a jiné).

Přijímač si poradí s příjmem programů v normách DVB-S i DVB-S2 s kódováním obrazu MPEG-2 i MPEG-4 AVC. Čeština se v přístroji zabydlela bez chyb, jak v elektronickém programovém průvodci (EPG), tak u teletextu i DVB/TXT titulků. České znaky s diakritikou mu nečiní potíže.

Přístroj se vyznačuje extrémně nízkou spotřebou v pohotovostním režimu. Ta nepřesahuje hodnotu 0,3 W. V běžném provozu pak dosahuje průměrných hodnot (viz tabulka), existují i zařízení s nižší spotřebou. Doporučujeme umístit přijímač na dobře větrané místo s přístupem vzduchu, neboť se zejména nyní, v horkých letních dnech, docela zahřívá.

Spotřeba přijímače * (230 V, 50 Hz)
Běžný provoz
14,9 W
Záznam HD kanálu na externí HDD
18 W
Úsporný režim
<0,3 W

* Hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu.


Náročnější uživatelé asi nebudou spokojení s tím, že záznamy pořízené tímto přijímačem jdou přehrávat výhradně v přístroji samotném. V jiných zařízeních (včetně počítače) je přehrát nelze. Hodila by se rovněž podpora dalších souborových formátů, než jen FAT32. Zklamáním může být nulová podpora pro přehrávání multimediálního obsahu. Na tuto funkcionalitu jsme v poslední době zvyklí i u levnějších přístrojů.

Uživatelská příručka je zpracována o poznání lépe, než u podobných konkurenčních produktů, což by mělo usnadnit první kroky těm, kdo si na satelitní příjem teprve zvykají.

Zamyslím-li se nad cenou/kvalitou podobných produktů (např. Evolve), pak lze konstatovat, že Opensat IR Line Alfa je dobrým produktem za dobrou cenu. Nenabízí sice některé „vymoženosti“, na které jsme si zvykli už i u levných produktů, ovšem na druhou stranu má dotaženo ke spolehlivé funkčnosti vše, co slibuje, a netrpí nijak zásadními porodními bolestmi. A to se o některých konkurentech rozhodně říci nedá, jak dokládají i diskuze na TV Freaku.


Přehledné grafické menu s funkční nápovědou
Omezená možnost souběžného záznamu/sledování dvou různých kanálů
Bezchybná čeština (OSD menu, EPG, teletext, DVB/TXT titulky)
Nenahrává kompletní datový tok, včetně všech zvukových doprovodů a titulků
Hodně nízká spotřeba v pohotovostním režimu
Nulová podpora multimédií
Certifikovaná Irdeto čtečka + 1 slot pro CA modul
Záznamy (PVR) přehraje pouze přijímač
Dobře zpracovaná uživatelská příručka
Horší kvalita kompozitního videa
Cena v době testování: cca 3600 Kč s DPH


Za zapůjčení přijímače Opensat IR Line Alfa děkujeme Altroniku.


Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme CS Linku.



Vývoj ceny testovaného produktu: