Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 2x Compro

18.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Televizní tunery pro sběrnici PCI Express patří dnes již mezi běžná zařízení, a tak nesmí chybět ani v portfóliu firmy Compro, která má s TV tunery již dost zkušeností. Podíváme se rovnou na dva DVB-T tunery této firmy, každý ovšem z trochu jiného segmentu.
Dodávaný software ke kartě se jmenuje ComproDTV 4.5. Kdo zná karty od Compro, tak ví, že tento program dodával výrobce již dříve. Čtvrtá verze je spíše evolucí předchozí trojky než nějakou podstatnou revolucí. Změnil se jednak vzhled, znalý uživatel si nejvíce všimne teletextu, který se může zobrazovat přes video okno. Vylepšena ale byla i podpora formátů, nových karet a akcelerace dekódování videa přes DirectX Video Acceleration. Stále jde ale o klasický program pro sledování televize s ovládacím panelem. Nehodí se jako náhrada multimediálního centra, protože více neumí. To ale není výtka, spíše konstatování, protože pro ovládání myší při práci na počítači se hodí tato koncepce lépe. Jako multimediální centrum pak lze použít nějaký jiný program.

Samozřejmě jsem používal nejnovější verzi ComproDTV 4.57.0, která byla ke stažení z webu výrobce. Při prvním spuštění programu se nejprve objeví konfigurační "kouzelník", který nás v několika krocích provede základním nastavením. První obrazovka je jen informační.



Dále vybereme stát a video zařízení, které budeme nastavovat. U dvoutunerové karty E900F máme na výběr dvě zařízení. Přestože má karta jen jeden anténní vstup a tedy konfigurace stanic může být společná, tak program to neví a musíme vše dělat pro oba tunery zvlášť.



Poté vybereme, které vstupy budeme používat.



A pak již začneme s laděním stanic pro různé vstupy. Ladění proběhne třikrát, jednou pro DVB-T, dále pro analogové stanice podle kanálů kabelových a z "éteru". Mne se krok ladění analogu nepovedl, protože aplikace zamrzla. Musel jsem poté provést naladění v konfiguraci programu.



Předposledním krokem je volba poměru stran monitoru. Můj monitor s poměrem 5:4 zde ale chybí. Popravdě nevím, na co to má vliv, protože jakékoliv nastavení dávalo správné výsledky u monitoru, kde je pixel aspect ratio 1:1.



A poslední krok je nastavení adresářů pro nahrávání.



Poté se již spustí program a můžeme přejít na pokročilejší konfiguraci.