Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 2x Compro

18.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Televizní tunery pro sběrnici PCI Express patří dnes již mezi běžná zařízení, a tak nesmí chybět ani v portfóliu firmy Compro, která má s TV tunery již dost zkušeností. Podíváme se rovnou na dva DVB-T tunery této firmy, každý ovšem z trochu jiného segmentu.
Předchozí nastavení a některá další můžeme změnit v konfiguračním okně, které je rozděleno do několika záložek.

Jako první je možnost ladit stanice pro instalovaná zařízení a tunery. Ladění probíhá v přednastavených kanálech, kterých je pro náš region požehnaně, nachmoustané hned vedle sebe. Rozhodně to neodpovídá skutečnosti, takže se stává, že program najde u analogu jednu stanici na více kanálech vedle sebe. U DVB-T se to nestalo a i kanály jsou tam zvoleny rozumněji.



Kromě automatického ladění máme ale k dispozici i ladění podle rozsahu frekvencí a také přímo na konkrétní frekvenci. To platí pro analogoý příjem i pro DVB-T. U DVB-T nemáme možnost vkládat stanice ručně podle ID streamů, to ale stejně asi nikdo nedělá, alespoň já jsem to nikdy nepotřeboval.



Naladěné stanice pak můžeme přejmenovat a uspořádat podle potřeby. Také zde nechybí oblíbené seznamy podle kategorií (zprávy, filmy atd.), na které lze omezit výběr při přepínání programů.

Druhá záložka nastavuje kromě jasu, kontrastu a barev videa také jeho zobrazení - jaký renderer se používá (overlay nebo VMR) a můžeme také zapnout akceleraci pomocí DXVA.



Třetí záložka slouží pro nastavení adresáře pro nahrávání a formátu nahrávání. Zde vybíráme formáty podporované kartou, kromě toho lze vybrat i kodek ze systému. U obou karet ale bude vhodnější použít jejich nativní formát, u DVB-T je to jasné, pro analog je zde volba hardwarového enkodéru MPEG-2 nebo MPEG-4. U MPEG-2 můžeme nastavit datový tok, zapnout VBR kódování a datový tok zvuku. U MPEG-4 z nějakého důvodu nelze nastavit datový tok, nahrává se do AVI s kodekem nastaveným jako DivX 5 a datovým tokem lehce pod 3000 kb/s.



Další záložka má podobné nastavení, ale pro timeshift. Můžeme vybrat délku bufferu resp. maximální dobu časového posunu, adresář a formát.



Pod záložkou User interface nastavíme formát ukládání snímků (JPEG nebo BMP) a různé parametry zobrazení OSD.



Poslední záložka nastavuje zvukové zařízení a jinak je již jen čistě informativní - o systému, verzi ovladačů a software apod.