Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 2x Compro

18.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Televizní tunery pro sběrnici PCI Express patří dnes již mezi běžná zařízení, a tak nesmí chybět ani v portfóliu firmy Compro, která má s TV tunery již dost zkušeností. Podíváme se rovnou na dva DVB-T tunery této firmy, každý ovšem z trochu jiného segmentu.
ComproDTV změnilo tmavý vzhled za svěžejší stříbrný, všechny ikonky jsou velice jednoduché, ale snadno zřetelné a rozhodně si je mezi sebou nespletete. Panel je zcela oddělen od hlavního okna videa, lze ale k němu přichytit, stále ale zůstane několik bodů vzdálený. Panel má i numerická tlačítka, která jsou ale schována v malém postraním vysouvacím panýlku.

Pokud ovládací panel schováme, tak stále máme možnost částečného ovládání myší malými tlačítky v liště okna. Stejně tak máme možnost využít kontextového menu po klepnutí pravým tlačítkem myši na plochu videa.



Ovládání celého programu je intuitivní a v podstatě není nutné číst návod, snad jen seznam klávesových zkratek se bude hodit. Bohužel ovládání tuneru je poněkud líné a každá akce na okamžik zmrazí celé prostředí programu. Lze si na to zvyknout, horší je občasné zamrznutí programu, a ne vždy pomůže ho odstřelit a spustit znovu. Neřekl bych, že je to ale vina programu, spíše bych to viděl na chybu ovladačů. Po dalším puštění programu se totiž stává, že přestane fungovat přepínání stanic, také dojde k zamrznutí v podstatě vždy při přepínání stanic. K nápravě pomůže pouze restart. Nepříjemností je i vypadávání stereo příjmu u českých analogových stanic. Těžko říci, zda jsou na vině opět ovladače, nebo je to chyba hardwaru. Stává se to samozřejmě jen u hybridní karty E900F.

Na obranu je nutné říci, že zamrznutí se při běžném sledování TV a občasném přepnutí neděje. Stát se to může i při otevírání více video oken a rychlém přepínání stanic. To je jedna z vlastností, kterou u jiných programů nenajdeme. ComproDTV totiž umožňuje sledovat až 6 stanic najednou. Můžeme je otevřít v samostatných oknech, které lze libovolně zvětšovat a rozmísťovat. Dvojklik na vedlejší okno přehodí stanice s hlavním oknem.



Hodně oken rozmístěných po ploše nemusí být vždy praktické, tak je možné všechna vedlejší okna dokovat do hlavního okna. Opět je můžeme libovolně posunovat. Toto má Compro opravdu velice dobře vyřešeno.

Vedlejší video okno může pocházet buď z druhého tuneru, nebo u DVB-T ze stejného multiplexu. Lze tak třeba zobrazit všechny stanice jednoho multiplexu, protože v jednom multiplexu více než 6 stanic nebývá. Za zmínku stojí i to, že lze zapnout i zvuk ze všech stanic, takže dostaneme pěkný hudební guláš. Samozřejmě vedlejší okna mají zvuk nejprve vypnutý a musíme ho manuálně zapnout. Velice pěkné.



Program umožňuje i ukládat snímky z videa. Snímky se rovnou neukládají, ale objeví se v seznamu, odkud je pak možné ty povedené uložit. Je zde i možnost sériového snímání více obrázků najednou.



Nahrávání videa můžeme spustit buď tlačítkem na ovládacím panelu, přímo dálkovým ovladačem, nebo i pomocí časovače. Velice pěkná je možnost rychlého nastavení doby nahrávky opětovným stiskem nahrávacího tlačítka ve krocích 30, 60, 90 nebo 120 minut.

Nahrávat lze jak jednu stanici, tak i jen samostatně zvuk, nebo u DVB-T celý multiplex do transport streamu.

Při přepínání stanic se vždy objeví kromě názvu stanice i právě vysílaný program a také program následující. Pokud chceme celý program, tak si spustíme EPG, které se otevře v samostatném okně. Má vzhled časové osy se stanicemi po řádkách. Na jednotlivé programy můžeme klepnout, načež se v levém spodním rohu objeví podrobný popis programu. V programech můžeme i vyhledávat a odtud je přímo přidávat do plánovače k nahrávání.



Oproti předchozí verzi má program přepracovaný teletext, který funguje přímo v hlavním okně videa a je mírně průhledný. Nevím proč, ale nepodařilo se mi ho zapnout u analogových stanic, u DVB-T ale funguje bez problémů. Nefungují ale skryté titulky na straně 888, ty se vůbec nezobrazí.



Pomocí ComproDTV můžeme i poslouchat rádio z DVB-T. Místo videa se pak zobrazí logo výrobce.