Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 2x Compro

18.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Televizní tunery pro sběrnici PCI Express patří dnes již mezi běžná zařízení, a tak nesmí chybět ani v portfóliu firmy Compro, která má s TV tunery již dost zkušeností. Podíváme se rovnou na dva DVB-T tunery této firmy, každý ovšem z trochu jiného segmentu.
Compro dodalo na trh televizních karet dvě podařené karty, které si určitě najdou své zákazníky. Po hardwarové stránce jsou dobře provedeny, výhodou je, že jsou obě nízkoprofilové a hodí se tak i do multimediálních center.



VideoMate E750 je čistě DVB-T karta, ale se dvěma tunery a jedním anténním vstupem, takže odpadá nutnost použít rozdvojku. Naopak VideoMate Vista E900F je hybridní karta s hardwarovým enkodérem. Obě jsou tak jako dělané i po funkční stránce do multimediálních center. První využijeme, pokud nám stačí jen digitální příjem, druhá se hodí i k analogovým nahrávkám, kdy hardwarový enkodér ulehčí systému při nahrávání na pozadí, takže lze zároveň přehrávat video nebo dělat cokoliv dalšího. Také dodávaný ovladač je přímo dělaný pro ovládaní Windows Media Center, takže záměr výrobce je jasný. Bohužel ani jedna karta nechodí v Linuxu, takže je nelze použít například s MythTV.

Dodávaný software tak možná ani nedojde uplatnění, protože jde naopak o jednoúčelový program, i když jeho možnosti v některých ohledech převyšují většinu jeho konkurentů. Otázka ale je, zda se koncepce karet hodí pro použití pro obyčejné sledování TV při práci na počítači. Dva tunery jsou v tomto případě zbytečný luxus a hardwarový enkodér také. Dodáván je i malý prográmek, který zobrazí TV v postranním panelu ve Windows 7, což s tím souvisí. Nevýhodou je také občasné zamrzání programu.


Duální karta
ComproDTV občas padá
HW MPEG-2 enkodér (E900F)
Ikona Odkaz na databázi
Možnost zapnout PC
Ikona Odkaz na databázi
Vnitřní audio výstup (E900F)
Ikona Odkaz na databázi
FM přijímač (E900F)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: Compro VideoMate E750: 1900 Kč s DPH
Compro VideoMate Vista E900F: 2400 Kč s DPH

 
Za zapůjčení TV tunerů děkujeme společnosti Compro Technology