Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony Handycam HDR-CX520VE: GPS na dosah

9.11.2009, Jan Vítek, recenze
Kameru Sony Handycam HDR-CX520VE výrobce prezentuje jako vyspělý typ s mimořádně citlivým snímačem pro pořizování videa i fotografií s malou zrnitostí i při nízkém osvětlení a kromě rozlišení 1920 x 1080i a optické stabilizace se dočkáme i systému GPS.
Za námi je recenze videokamery Sony HandyCam HDR-CX520VE, která je vedle nedávno testovaného modelu Canon Legria HF S11 dalším kvalitním, ale také drahým kouskem. Oproti se ale dočkáme většího zoomu (12x oproti 10x), většího rozlišení snímacího čipu a především také modulu GPS.

Kromě toho je k dispozici 64GB interní paměť vedle slotu pro MS Duo, možnost rozšíření pomocí patice, ale chybí zase videosvítilna, i když citlivost čipu je zde skutečně vysoká, že nám dovolí záznam i v nízkém osvětlení bez obrazového šumu, čemuž se zmíněná Legria nevyrovná. V porovnání rozlišení záznamu videa ale vychází lépe Canon s 1080p oproti 1080i u HandyCam, ale s možností konverze pro přehrávání v 1920 x 1080/50p přes HDMI.



Na zpracování HDR-CX520VE si nemůžeme nijak moc stěžovat, protože kamera má pevné tělo, kvalitní ovládací prvky (tedy kromě až příliš titěrného kolečka pro manuální režim) a také výbornou ergonomii. Díky tomu je natáčení na ní snadné, pohodlné a dovoluje pořizování kvalitních záznamů, k čemuž dále velmi napomůže účinná optická stabilizace SteadyShot.

Ovládání také velmi spoléhá na dotykový displej, s jehož pomocí si v menu budeme nastavovat různé funkce (a že jich je). Na toto menu jsem si však po celou dobu recenzování zcela nezvykl, protože všechny volby jsou v jednom rolovacím seznamu a i když nám Sony předkládá řadu možností k jeho rychlému projíždění, stále mi klasická stromová struktura vyhovovala daleko lépe. Za to ostatně může i fakt, že dotykový displej musí mít nutně větší tlačítka, abychom se do nich mohli prsty strefit, takže se jich najednou zobrazí podstatně méně než u klasického displeje bez dotykové vrstvy.

Specialitkou je zde zmíněný modul GPS a kamera k tomu nabízí rovněž i mapu, kam spadá kromě Severní Ameriky, Japonska a Austrálie také celá Evropa bez Ruska. Mapa ale není příliš podrobná, takže se k navigaci moc nehodí, ale modul dokáže s dostatkem nalezených satelitů určit vaši polohu velmi přesně. Ovšem to mu také nějakou dobu trvá, třeba i několik dlouhých minut, takže nemůžete spoléhat na to, že někam přijedete, zapnete kameru, pořídíte záznam a hned se vám objeví aktuální poloha. To je také jediný, ale podstatný problém v tomto případě.

A co se týče kvality záznamů, pak zde můžeme být vesměs spokojeni. Dočkáme se chromatické aberace zvyšující se společně s přiblížením, ovšem jinak kamera zachytává obraz věrně. U fotografií více zaznamenáme v rozích znatelné rozostření, což je také problém objektivu, ale toto vše nám dokáže vynahradit velmi dobrá citlivost čipu, díky níž si budeme moci i v přítmí pořizovat bez dalšího přisvícení záběry bez příliš znatelného šumu.


Kvalitní zpracování
Chromatická aberace
Výborná ergonomie
Trošku pomalejší ostření
Funkčnost (GPS!) a rozšiřitelnost
Manuální ovládací kolečko je moc malé
Velmi slušná kvalita fotografií i videa i za nízkého osvětlení
Aktualizace GPS pozice je pomalá
Cena v době testování: cca 28 000 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Sony HDR-CX520VE děkujeme společnosti Sony
Videokameru Sony HDR-CX520VE a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz