Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-CX550VE: chytrá a výkonná

4.10.2010, Jan Vítek, recenze
Po řadě levných videokamer do kapsy si tentokrát představíme zcela jiný model. Jde o videokameru HDR-CX550VE od společnosti Sony, která dle specifikací rozhodně není žádné ořezávátko. Očekávejme tedy vysokou kvalitu za nemalé peníze.
Co se týče rozlišení a bitrate videa, natáčet můžeme v kvalitách HD rozlišení 1920 x 1080 či 1440 x 1080, které je možné využít bohužel pouze v prokládané podobě:
  • FX (1920 x 1080i, 24 Mb/s)
  • FH (1920 x 1080i, 16 Mb/s)
  • HQ (1440 x 1080, 9 Mb/s)
  • LP (1440 x 1080, 5 Mb/s)
  • HQ (9 Mb/s) - SD rozlišení
Kamera samotná zaznamenává videa do známého formátu AVCHD do souborů s příponou .mts, které si můžeme sami stáhnout z kamery připojené pomocí rozhraní USB 2.0, pokud je tedy kamera nastavena na USB Mass Storage. To si sami zvolíme pomocí displeje ihned po připojení USB kabelu. Ke stažení a vypálení videí pak můžeme využít dodávaný software Picture Motion Browser přiložený na optickém disku. Kamera také nabízí základní možnosti editace videa - jejich rozdělování či slučování, a tím i jejich zkracování.

Z pohotovostního režimu je kamera připravena k natáčení přibližně za dvě až tři sekundy, takže než si nastavíte displej a zamíříte na cíl, bude připravena. Zazoomována bude přitom na úroveň, na které jste ji nechali před uspáním a pokud ne, díky rychlému motorku je přenastavení zoomu dílem okamžiku. Se zoomem se jinak pracuje snadno a můžeme jej nastavovat v širokém rozsahu rychlosti. Optická stabilizace obrazu funguje velmi dobře a pokud se budete snažit, pořídíte stabilní záběry i na největší přiblížení. My si ukážeme záběry z exteriéru, interiéru, test zoomu a stabilizace a také pohotovosti ostření.

Videa jsou k dispozici v syrové podobě, tedy bez jakéhokoliv střihu, změny komprese, či jiného zásahu. Pokud není uvedeno jinak, pak byla využita kvalita FX, tedy nejvyšší možná (1920 x 1080i, 24 Mb/s). Se 64GB interní pamětí a slotem pro další rozšíření nakonec ani není důvod k nastavování nižšího bitrate.


Exteriér


Z venkovního prostředí pocházejí úvodní čtyři videa, z nichž tři byla natočena v plné kvalitě, zatímco jedno v HD HQ, které má podstatně nižší bitrate. Počasí nám v době recenzování kamery přálo, a tak jsou všechny záběry prosluněny

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -
 

kvalita HD HQ - stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

Výsledná videa ukazují na velmi dobré kvality testované kamery, která poskytne živý obraz a nečiní ji problémy vhodně nasnímat i vysoce kontrastní scény, jaké vznikají za jasného počasí. Její pohotový zoom a výkonná optická stabilizace také usnadní natáčení při přiblížení obrazu a na nás pouze je, abychom s kamerou moc neklepali a natočili ji vhodným směrem. Ovšem na druhou stranu je zvláště při přiblížení scény za použití optického zoomu znát chromatická aberace s charakteristickými fialovými odstíny.


Interiér


Videa z místnosti jsou dvě. První ukazuje pokoj za dne, kdy byl dostatek světla a v druhém případě to měla kamera již daleko těžší, neboť pokoj byl osvícen pouze 40W halogenovou žárovkou namířenou na stěnu. A aby to měla kamera ještě těžší, za její cíl byla zvolena černá micina.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

Kvalita prvního videa nás nezklame. Obraz je krásně ostrý a přirozený, navíc si můžeme hrát i s optickým zoomem, ale nebudeme to přehánět, neboť se můžeme již dostat mimo možnosti objektivu a kamera nebude moci zaostřit. S tím má menší problémy v druhém případě, ale vzhledem k tomu, jaká scéna jí byla připravena, z toho vybruslila se ctí. Ani přes slabounké osvětlení se výrazně neprojeví šum a zachovány jsou i reálné barvy, takže s těmito výsledky bychom měli být velmi spokojeni.


Zoom a ostření


A nakonec si ukážeme, jak dokáže testovaná Sony zoomovat, stabilizovat obraz a ostřit.

zoom a stabilizace - stiskněte pro stažení -
ostření - stiskněte pro stažení -

Zde bych neměl žádné připomínky, pouze opět zmíním chromatickou aberaci, jež se naštěstí neobjevuje všude, ale pozorovatelná rozhodně je. Optická stabilizace nám při troše snahy zajistí klidné záběry i při 10x zoomem, ale je třeba myslet na to, že obraz přitom reaguje pomaleji na pohyb, což je tedy normální. S ostřením pak kamera nemá potíže.