Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-CX550VE: chytrá a výkonná

4.10.2010, Jan Vítek, recenze
Po řadě levných videokamer do kapsy si tentokrát představíme zcela jiný model. Jde o videokameru HDR-CX550VE od společnosti Sony, která dle specifikací rozhodně není žádné ořezávátko. Očekávejme tedy vysokou kvalitu za nemalé peníze.
Videokamera Sony HandyCam HDR-CX550VE poprávu stojí v čele své řady. Nabízí nám nejen kvalitní zpracování využívající vhodné a pevné materiály, ale také 10x optický zoom objektivu Sony G s velmi užitečnou a funkční tříosou optickou stabilizací, 64GB interní elektronické paměti, citlivý obrazový snímač Exmor R typu CMOS, modul GPS, široké možnosti nastavení, ale i jednoduché ovládání díky režimu intelligent Auto a vedle displeje též elektronický hledáček. Na druhou stranu si někdo může stěžovat na absenci progresivního záznamu videa v rozlišení Full HD, neboť to je zde pouze prokládané.



Displej i hledáček nám také nabízí vysoké obrazové rozlišení a zvláště dotykový displej je třeba s jeho více než 900 tisíci body vyzdvihnout. Jeho obraz je skutečnou pastvou pro oko, za což nemůže ale pouze rozlišení, ale i vysoký kontrast a široké pozorovací úhly bez invertování barev, apod. Možná se to zdá jako maličkost, ale v praxi taková výbava velmi potěší a velmi usnadní nahrávání s využitím manuálního režimu, kam patří i ruční ostření.

Co se týče ergonomie, pak k této kameře skutečně osobně nemám výhrady. Její ovládací prvky jsou velmi kvalitní a poskytují dobrou hmatovou odezvu, ovšem pokud máte tlusté prsty, možná budete proklínat spoušť fotoaparátu, že by měla být větší a dále od ovladače zoomu. Možnosti kamery rozšiřuje slot pro karty SD/MS, audio konektory pro sluchátka a mikrofon a především patice pro připojení externích blesků, svítilen, či různých mikrofonů. K tomu v podstatě patří i 34mm závit pro filtry, předsádky, apod.

Kamera nepokulhává ani v možnostech nastavení, které jsou uspořádány v jednom obsáhlém menu, v němž je možné se pohodlně navigovat pomocí dotykového displeje. V manuálním režimu si budeme moci sami volit nastavení clony, závěrky, ostření a dalších, a to s využitím speciálního ovladače vedle objektivu, který je vždy vyhrazen pro jednu z těchto funkcí a práce s ním je rychlá a přesná. Rychlé však už tolik není přepínání mezi jednotlivými funkcemi. Vzpomenout můžeme ale také na dodávaný software Picture Motion Browser, jenž byl od minulého roku znatelně vylepšen a přináší třeba spolupráci s Google Maps, která se hodí při využití zaznamenaných souřadnic GPS.

No a jak vlastně HandyCam HDR-CX550VE fotí a filmuje? Výsledky ukazují na výborný a citlivý snímač, zvláště dobrá je práce se zoomem, jenž je velmi pohotový a dokáže být i rychlý, kamera se dobře automaticky nastavuje dle zabírané scény, bez problémů ostří, a tak poskytuje kvalitní fotografie i videa. V nich by však na druhou stranu nemusela být tolik znát chromatická aberace, která se zesiluje společně se zoomem. Celkově ale s ní musíme být velmi spokojeni.


Kvalitní zpracování
Chromatická aberace
Velmi detailní LCD, elektronický hledáček
Vyšší cena
Dobrá ergonomie a ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Široké možnosti nastavení a rozšíření + GPS
Ikona Odkaz na databázi
Kvalitní fotografie a videa
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 29 000 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Sony HDR-CX550VE děkujeme společnosti Sony