Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-TG3E: Full HD do kapsy

4.9.2008, Michal Učeň, recenze
Technologie jde neustále kupředu, to je cítit s každým novým výrobkem na trhu. Důkazem toho je i dnes testovaný model Sony HDR-TG3E. Ve své třídě se jedná o opravdový unikát s přívlastky nejmenší a nejlehčí videokamera s Full HD rozlišením na světě.
Závěrem můžeme zhodnotit, zda-li je opravdu Sony HDR-TG3E opravdu takovou žhavou novinkou, jak ji prezentuje výrobce. Popravdě musíme přiznat, že za několikatýdenní testování jsme si kamerku velmi oblíbili, a to i přes původní nedůvěru vzhledem ke způsobu držení a malé optice. Pojďme si ale probrat jednotlivá pozitiva a samozřejmě i negativa, která s sebou tento koncept přináší.

Začneme těmi kladnými vlastnostmi, kterých je většina. Určitě můžeme hodně pochválit kompaktní rozměry a velmi nízkou hmotnost, které na trhu mají konkurenci snad jen v modelech pistolových kamer Sanyo (např. model VPC-HD1010 s Full HD, který bohužel není na českém trhu dostupný) nebo vybraných specialitách od jiných výrobců. V zaměření, provedení a kvalitě záznamu jsou ale většinou za touto kamerou, a tak HDR-TG3E patří do trochu jiné kategorie.

Záznam má své chybičky, ovšem u takto malé kamery je musíme respektovat. Přesto se můžete těšit na plné rozlišení Full HD 1920x1080i, které je srovnatelné s klasickými modely a nepřijdete třeba ani o slušný rozsah optického zoomu, který bychom čekali menší. Fotografie mají celkem dobrou kvalitu a lze je srovnat s levnějšími kompakty, k lepším výsledkům v interiéru také dopomůže integrovaný blesk.

Sony se při propagaci tohoto modelu chlubí titanovým tělem s vysokou odolností a naše praxe to může jen potvrdit. Celkově zpracování a kvalita materiálů je výborná. Nechybí ani aktuální funkce jako je detekce obličeje nebo indexace záznamu podle osob přítomných na snímku. V balení potěší široká nabídka příslušenství včetně 4GB paměťové karty, která sice nemá dostatečnou kapacitu na delší záznam v plné kvalitě, ale do začátku postačí.

Z nevýhod musíme uvést hlavně problémy s držením. Tvar kamery není nijak zvlášť ergonomický, navíc ovládací prvky nejsou pro menší ruku příliš dobře dostupné. Zpočátku se také může stát, že si budete zasahovat horním prstem do objektivu, což má za následek nevratné znehodnocení záznamu. Výrobci sice nemůžeme příliš vyčítat pouze elektronickou stabilizaci, ovšem její účinnost pak už ano. Zejména při maximálním zvětšení je už těžké udržet stabilitu obrazu v rozumných mezích.




- Pro zvětšení klikněte -


Kompaktní provedení je opravdu velmi dobré zejména pro uživatele, kteří chtějí mít kameru stále po ruce a zároveň požadují vysokou kvalitu záznamu. Nehodí se příliš pro pokročilé a náročné uživatele, ale spíše jako stylová kamera pro běžné použití. Při rozhodování o nákupu si tak musíte položit otázku, jestli je pro vás mobilita a design kamery důležitější, než širší možnosti nastavení a lepší manipulace.


Kompaktní rozměry a nízká hmotnost
Problém s držením
Full HD videozáznam
Pouze elektronická stabilizace
Slušná kvalita fotografií
Ikona Odkaz na databázi
Velmi kvalitní a odolné použité materiály
Ikona Odkaz na databázi
Aktuální funkce
Ikona Odkaz na databázi
Přibalená paměťová karta 4 GB
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 19 800 Kč s DPH


Přestože videokamera Sony HDR-TG3E nedosahuje kvality záznamu jako cenově odpovídající klasické kamery, rozhodli jsme se jí udělit ocenění TREFA za kompaktní rozměry, nízkou hmotnost a povedený design. Sony musíme pochválit zejména za implementaci téměř srovnatelných funkcí a možností nastavení jako u normálních kamer a v neposlední řadě také za vysoké rozlišení Full HD. I přes různé předchozí pokusy se jedná o první stylovou kameru, která se snaží zaútočit zejména na běžné zákazníky současnými trendy miniaturizace a designem.




Ocenění TREFA získává videokamera Sony HDR-TG3E
za kompaktní rozměry, nízkou hmotnost a pěkný design. Logo ocenění je ke stažení zde.


Za zapůjčení videokamery Sony HDR-TG3E děkujeme Sony.