Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zapnout a dívat se: Mascom MC5301CR HDCI-PVR

19.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Satelitní přijímač v dnešním testu je dosti všestranný – za jeho výbavu by se nemuseli stydět ani jiní, věhlasnější hráči na trhu. Nabízí mnoho funkcí pro vyložené nadšence a zároveň je už z výroby přednastaven tak, aby uživatel nemusel dělat téměř nic.

Nahrávání vysílání (PVR)


Televizní i rádiové vysílání lze zaznamenávat na interní 250GB SATA disk. Nahrávky jsou ukládány ve formátu transport stream, tedy s veškerým přídavným obsahem, včetně všech zvukových doprovodů, titulků, EPG, atd. Přestože je přijímač vybaven čtyřmi USB porty, nelze jejich prostřednictvím přímo ukládat záznam na externí disky. Je možné pouze kopírovat na ně data z interního disku. Soubory jsou na disk ukládány v odkódovaném stavu pouze v případě, že během záznamu nepřepínáte na jiný kanál nebo byl přístroj před záznamem s využitím časovače vypnut na stejném kanálu, z kterého má proběhnout nahrávání.


Informace o běžících záznamech se zobrazují současně s infolištou programu.

Přijímač je schopen nahrávky později odkódovat – první možností je odkódovat soubor během jeho přehrávání – stačí v okamžiku, kdy je spuštěné přehrávání z disku, stisknout tlačítko „Rec“. Jiný způsob odkódování lze spustit ve správci souborů. Ten ale probíhá ve stavu stand-by, není tedy možné během odkódování používat přijímač klasickým způsobem.


Správce souborů umožňuje dodatečné odkódování záznamů.

Díky dvěma nezávislým tunerům je možné souběžně nahrávat dva programy (SD i HD) z různých transpondérů nebo satelitů a zároveň sledovat jiný (třetí) program, který je vysílán z některého ze dvou aktuálně přijímaných transpondérů. Všechny tři kanály mohou být kódované.


Při záznamu ze 2 různých transpondérů jsou v seznamu programů zvýrazněny kanály, které je možné během nahrávání sledovat.

Funkce time shift může pracovat ve dvou různých režimech – je-li v OSD menu nastavena jako aktivní, spustí se automaticky po každém přepnutí na jiný kanál. Sledování pořadu je tak možné kdykoliv pozastavit a převíjet vpřed i vzad až do místa, kde záznam začal (v okamžiku přepnutí na aktuální kanál), resp. na opačný konec (živé vysílání). Druhý režim je běžný i na jiných přístrojích – tedy funkce time shift je za běžného chodu přístroje neaktivní a projeví se až po stisku tlačítka „Pause“.


Funkce time shift je zobrazována graficky.

Záznam lze spouštět kdykoli manuálně stiskem tlačítka „Record“ a ukončit stisknutím tlačítka „Stop“ (pokud záznam sami neukončíte, defaultně je nastaveno ukončení nahrávání po 2 hodinách). K automatickému nahrávání vysílání slouží funkce „Rezervace pořadu“, což není nic jiného než jiný název pro časovač, známý i z jiných přijímačů. V přehledu rezervovaných pořadů se zobrazuje pouze název a číslo kanálu, čas startu/ukončení a datum.


Časovač pro přednastavení záznamu vysílání.

Nejsou uvedeny žádné jiné údaje (např. název pořadu dle EPG), soubor uložený na disku je pojmenován podle názvu pořadu. Události v časovači mohou být jednorázové nebo opakované (denně, 1× týdně, každý všední den, každý víkendový den).


Nahrávání je výrazně signalizováno také na displeji přístroje.

Přímo v přijímači je možné provádět i jednoduchou editaci záznamů (kopírování nebo odstranění bloků mezi dvěma značkami), pomocí které lze např. vystřihat reklamní bloky apod.


Záznamy lze editovat přímo v přijímači.


Export nahraných pořadů


Přesun souborů z interního disku na externí média lze provést několika způsoby. Jednou možností je využít některý z trojice konektorů USB Host a pomocí Správce souborů kopírovat označené záznamy na zvolené externí zařízení (přijímač umí současně obsloužit max. 2 USB porty, pokud připojíte disk současně i do třetího portu, jeden ze dvou původně obsazených se odpojí).


Správce souborů umí kopírovat data na externí USB disky.

Další možností, jak kopírovat/přesouvat soubory z interního disku někam mimo přijímač, je využití USB portu Slave a softwaru „MC-PVR“, který je volně ke stažení z webu výrobce. Přenos souborů v tomto případě probíhá v režimu stand-by, což mimo jiné vyžaduje nastavit v přijímači zákaz vypnutí napájení HDD v úsporném režimu. Společně s programem je dodáván i stručný návod, jak postupovat v různých verzích OS Windows.


Utilita MC-PVR umožňuje export dat z interního disku do PC rozhraním USB (slave).

Přijímač má na zadním panelu i síťový port (LAN) a je schopen pracovat jako FTP server (v tomto režimu nejsou dostupné žádné jiné funkce zařízení) a to je tedy poslední možnost, jak zkopírovat do počítače zaznamenané pořady. IP adresa může být přidělena dynamicky (DHCP) nebo ji lze nastavit manuálně. Pro přenos dat lze použít libovolného FTP klienta, např. Total Commander.


K rychlému a snadnému přenosu dat mezi přijímačem a PC lze využít funkci FTP serveru.


K přenosu souborů pak postačí libovolný FTP klient.


Multimédia


V této oblasti jsou schopnosti přijímače velmi omezené, neumí přehrávat jiné formáty videa než své vlastní záznamy a neporadí si ani s přehráváním hudby ve formátu mp3. Zobrazuje však obrázky formátu JPEG (jednotlivě nebo slideshow).


V náhledech deformované fotografie (JPEG) jsou během slideshow zobrazovány korektně.