Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zapnout a dívat se: Mascom MC5301CR HDCI-PVR

19.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Satelitní přijímač v dnešním testu je dosti všestranný – za jeho výbavu by se nemuseli stydět ani jiní, věhlasnější hráči na trhu. Nabízí mnoho funkcí pro vyložené nadšence a zároveň je už z výroby přednastaven tak, aby uživatel nemusel dělat téměř nic.
Satelitní přijímač Mascom MC5301CR HDCI-PVR s možností záznamu na interní 250GB HDD je rozhodně zajímavý produkt. Na jednu stranu se snaží cílit na začátečníky a laiky v oblasti satelitního příjmu, jelikož je prodáván s již přednastavenými parametry pro příjem českých satelitních platforem Skylink a CS Link z pozice 23,5° E a k tomu má naladěno několik set FTA kanálů přijímaných z pozice 19,2° E, na druhou stranu je nadstandardně vybaven, co do funkčnosti i konektivity, a může tak být zajímavý i pro zkušené satelitní nadšence. Pro obě skupiny potenciálních uživatelů se zdá být výhodnou koupí.

Nastavení přijímače je poměrně jednoduché a intuitivní i bez využití přednastavených režimů, pohodlně lze doplňovat další satelity i transpondéry nebo editovat ty stávající (v paměti přístroje je jich víc než dost). Výrobce umožňuje stáhnout z webu užitečné nástroje pro správu přijímače a přenos dat na PC, pravidelně nabízí aktualizační soubory. Zatím nelze na PC zpracovávat HD záznamy, ale údajně se pracuje na vývoji softwaru, který to brzy umožní.



Kvalita obrazu a zvuku je vyhovující, srovnatelná s jinými levnými přístroji. Ke škodě tohoto přijímače je zvýšený šum v analogových audio výstupech a celkově horší kvalita analogového zvuku. To však není žádný problém, použijete-li optický digitální výstup nebo HDMI. Ve srovnání s jinými přijímači jsou u tohoto modelu znát delší prodlevy při přepínání kanálů (i zapínání přístroje) a mírná „lenivost“ při provádění některých změn v nastavení parametrů a jejich ukládání. Nedá se ale říci, že by to vyloženě obtěžovalo.

Díky dvěma nezávislým tunerům lze při vhodné anténní konfiguraci kombinovat záznam dvou kanálů vysílaných ve vysokém rozlišení a zároveň sledovat třetí program vysílaný ze stejného transpondéru. Škoda však, že tuto možnost nelze podobně využít pro funkci obraz v obraze, při níž si přijímač neporadí se zobrazením dvou kódovaných kanálů současně. Díky mnoha větracím otvorům a aktivnímu chlazení se přijímač příliš nezahřívá ani při vyšší okolní teplotě. Hlučnost během nahrávání není nijak zvlášť rušivá.

Praktická je možnost provozovat přístroj jako FTP server, potěší základní možnosti editace záznamů přímo v přijímači. Největší slabinou je absence podpory přehrávání jiných multimediálních formátů než vlastních záznamů typu transport stream. Zamrzí to i s ohledem na výbornou konektivitu a funkci FTP serveru. Na druhou stranu je množství funkcí a schopností přístroje za danou cenu poměrně hodně. Prodává se i ve verzi s diskem o kapacitě 1TB (MC5300CR HDCI-PVR) za cenu zhruba o dva a půl tisíce vyšší.

Pokud výrobce zapracuje na firmwaru tak, aby se zrychlily a zpřesnily některé reakce přístroje, např. při přepínání kanálů, stane se velkým soupeřem jiných značek, nad kterými momentálně vítězí především cenou.

Přijímač byl testován ve verzi hardwaru 1.09.00 a softwaru 1.10.5A.


Nastavení příjmu českých satelitních TV
(CS Link, Skylink) už z výroby
Přímý záznam pouze na interní disk
Souběžné sledování/záznam až 3 různých kódovaných TV kanálů
Místy dlouhé prodlevy během přepínání kanálů či procházení OSD menu
Bohatá výbava
Chybné TXT titulky u uložených záznamů
Funkce FTP serveru
Méně kvalitní zvuk z AV výstupu
Dobře provedený český manuál
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 9800 Kč s DPH


Za zapůjčení přijímače Mascom MC5301CR HDCI-PVR děkujeme společnosti Eltasat.
Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme firmě CS Link.