Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

„Železo“ k Pro Tools LE – včera a dnes

7.2.2011, Jiří Hruban, článek
Digidesign koncem roku 2010 definitivně přešel pod značku AVID. Jak se odrazí tato změna v nabízených produktech? Doufejme, že pozitivně, jako např. u třetí generace zvukových převodníků Mbox. Podívejme se na evoluci HW produktů Digidesignu a následně Avidu.

DIGI


Souběžně s řadou Mbox pracoval digidesign (nyní AVID) na řadě DIGI. Produkty DIGI byly vždy nositeli největšího luxusu, který mohou Pro Tools LE skýtat. Mobilita u řady DIGI nebyla stěžejním parametrem, také DIGI 001 se připojovala k počítači přes PCI kartu. Od druhé generace, a s nástupem rozhraní FireWire, by se dalo částečně hovořit o zvýšení mobility. Ale komu by se chtělo tahat se s 19“ převodníkem? Rozhodně platí, že ať už máte nároky na mobilitu a vybavenost jakékoli, řada DIGI vám nabídne nejvíce možností, jaké můžete v prostředí Pro Tools LE uplatnit. Svým potenciálem bohatě uspokojí domácí i středně velké studia.


DIGI 001(uvedena v roce 1999)

Řada DIGI byla uvedena modelem pod označením DIGI 001. S počítačem komunikuje přes PCI kartu, jelikož v době uvedení na trh nebylo dostupné rozhraní s požadovanou šířkou sběrnice, k přenesení 8 nezávislých analogových vstupů a výstupů, 2 digitálních vstupů a výstupů přes S/PDIF rozhraní (RCA) a připojením převodníku s ADAT rozhranním lze počet vstupů a výstupů zvýšit ještě o dalších 8.

Na čelním panelu převodníku jsou umístěny dva XLR hybridní konektory kombinované s 6,35mm jackem pro připojení zdroje s linkovou úrovní signálu. Vedle obou konektorů je tlačítko –26 dB útlum a nesmí chybět ani ovládací kruhový regulátor vstupní úrovně (Gain). Pro oba mikrofonní vstupy lze společným tlačítkem 48V zapnout fantomové napájení. Poslechová sekce je vybavena tlačítkem Monitor Mode pro přepínání módu výstupu Mono / Stereo a regulací hlasitosti nezávisle pro monitory a sluchátka. Na zadní straně převodníku nalezneme dvojici RCA konektorů pro digitální S/PDIF vstup a výstup, dále dvojici MIDI konektorů pro vstup a výstup, rozhraní pro komunikaci s počítačem (výstup do PCI karty, a sériové rozhraní), převodník karty je vybaven také 6,35mm jackem pro připojení pedálu pro punch-in nahrávání. Následuje sekce vstupů s šesticí 6,35mm jack konektorů, stereo výstup realizovaný dvojicí 6,35mm jacků a 8 nezávislých výstupů (rovněž 6,35mm jack).


Systémové požadavky:
  • Ke spuštění Pro Tools LE (6) na systému MAC:
  • Power Macintosh (G3 / G4 doporučeno),
  • Mac OS 8.6 nebo 9.0,
  • Minimálně 128 MB RAM (192 MB doporučeno),
  • Jednotka CD-ROM pro instalaci softwaru,
  • QuickTime 4.0 nebo vyšší (obsaženo v Pro Tools LE),
  • OMS 2.3.8 nebo vyšší (obsaženo Pro Tools LE).

Ke spuštění Pro Tools LE (6) na systému Windows 98:
  • Intel Pentium P-III (doporučeno),
  • Windows 98, Second Edition,
  • Minimálně 128 MB RAM (192 MB doporučeno),
  • Jednotka CD-ROM pro instalaci softwaru.


DIGI 001 s počítačem komunikuje prostřednictvím PCI karty.

Parametry:
  • Profesionální kvalita 24 bit / 48 kHz,
  • 8 analogových audio vstupů, 2 s mikrofonními předzesilovači,
  • Spínatelné 48V fantomové napájení na mikrofonních vstupech,
  • 8 analogových výstupů a výstup k připojení stereo monitorů,
  • Sluchátkový stereo výstup,
  • Optický vstup 8 kanálů přes ADAT vstup, nebo 2 kanály přes S/PDIF vstup,
  • Optický výstup 8 kanálů přes ADAT výstup, nebo 2 kanály přes S/PDIF výstup,
  • Dvoukanálový digitální vstup a výstup S/PDIF (RCA – CINCH),
  • MIDI vstup a výstup (16 kanálů in / 16 kanálů out),
  • Podpora ASIO ovladačů.

Cena DIGI 001 začíná přibližně na 150 USD.
Dostupnost: již se neprodává, k sehnání jen na aukčních serverech.


DIGI 002


Po úspěšném tahu na branku menších zvukových studií, v podobě DIGI 001 přichází na scénu nástupce DIGI 002 a to hned ve dvou exemplářích. DIGI 002 a DIGI 002 rack. První zástupce je ucelené řešení, které v sobě kloubí prvky převodníku a ovládací konzole, zatímco DIGI 002 rack je odlehčenou 19“ rackovou variantou bez prvků ovládací konzole. U obou těchto produktů odpadá potřeba jakékoli karty do PCI sběrnice a bohatě si vystačí s potenciálem FireWire rozhranní.


DIGI 002 a DIGI 002 rack (uvedena v roce 2002, resp. 2003)

Řada DIGI našla své pokračování v podobě konzole DIGI 002 a racku DIGI 002 rack. Oba tyto produkty mají totožnou konfiguraci vstupů a výstupů, akorát u rackové verze je absence ovládacích prvků kontroléru. Nespornou výhodou druhé generace je nezávislost na PCI kartě a obě zařízení lze připojit k PC jednoduše přes FireWire rozhraní, čímž se částečně zvýšila mobilita, pomineme-li rozměry. Digi 002 disponuje 18 vstupy a výstupy, znamená to tedy 8 analogových kanálů (4 vestavěné mikrofonní předzesilovače – vstupy XLR) + 8 kanálů přes digitální rozhraní ADAT + 2 kanály přes digitální rozhraní S/PDIF (RCA) a MIDI rozhraní (1× IN, 2× OUT). Zvukové rozlišení až 24 bit/96 kHz.

DIGI 002 rack je „chudší příbuzný“ převodníku DIGI 002. Odlehčení se však netýkalo počtu vstupů ani kvality převodníků, ale pouze absence ovládací konzole. Čelní panel DIGI 002 rack je téměř totožný s horní sekcí vstupů jako u DIGI 002, které vévodí 4 otočné regulátory vstupní citlivosti (Gain), nad každým z nich je přepínač mezi linkovým a vstupem pro hudební nástroj (Line / Inst), a vedle něj je umístěn přepínač filtru horní propusti pro útlum –12 dB na oktávu pro frekvence nižší než 75 Hz.

Druhá polovina náleží výstupům, nalezneme na ní ovládací prvky pro naroutování zdroje audio signálu jako např. CD přehrávač (s úrovní –10 dBV) do vstupů 7-8, nebo pro poslech v monitorech. V monitorové sekci nesmí chybět prvky pro ovládání úrovně signálu na výstupu a ve sluchátkách (Monitor Level, Headphone Level). Výstup můžete přepnout do poslechu v režimu Mono, nebo jej ztlumit úplně (Mute). 6,35mm stereo jack výstup pro sluchátka je umístěn hned vedle regulátoru hlasitosti sluchátek.


Racková verze DIGI 002 je plnohotnotnou kopií své předlohy, chybí jen konzolové ovládací prvky.

DIGI 002 nabízí uživatelský luxus, který se téměř shoduje s ovládacími prvky konzole Command|8. Navíc podporuje režim standalone, kdy se DIGI 002 stává nezávislá na hostitelském počítači a funguje v režimu 8vstupového digitálního mixpultu s podporou ekvalizérů, dynamických kompresorů, delay a rewerb efektů.

Vstupní a monitorová sekce se nikterak neliší od DIGI 002 rack a je umístěna v horní části převodníku. Následuje sekce ovládání konzole a jednotlivých kanálů, doplněna indikátory stavu a displejem. Hned pod indikační sekcí následují navigační prvky, spolu s tlačítky, jaká nalezneme v transportním okně většiny softwaru pro editaci zvuku. Užitečné může být také zastoupení kláves Alt, Start, Ctrl a Shift (nechybí označení Command a Option pro Mac), takže potřeba klávesnice k práci je částečně eliminována. Poslední částí pultu je 8 motorizovaných táhel (faderů).


HW ovládací konzole DIGI 002 poskytuje vysoký uživatelský komfort.

Zadní strana obou zařízení je téměř identická. Vedle zásuvky pro připojení síťového kabelu sídlí sekce šesti symetrických výstupů Out3–Out8 (6,35mm jack), následuje alternativa pro hlavní výstupy v podobě nesymetrických RCA konektorů a hlavní výstupy symetrické Out1 a Out2 (6,35mm jack). Výstupní sekci uzavírají dva monitorové výstupy (6,35mm jack).


Zadní panel zařízení DIGI 002.

Vstupní sekce koresponduje s rozložením stop na mixpultu a začíná vstupem pro alternativní zdroje audio signálu (RCA), všech 8 analogových vstupů je řešeno symetrickými 6,35mm jack konektory, kde vstupům In1–In4 může být nastavena linková, nebo nástrojová úroveň, a nebo lze na hlavním panelu přepnout na mikrofonní vstupy, jenž jsou realizovány čtyřmi XLR konektory, které jsou rozděleny na dva páry a každý pár má vlastní spínač pro fantomové napájení. Rozhraní MIDI je zastoupeno jedním konektorem MIDI In (16 kanálů) a dvěma konektory MIDI Out (32 kanálů).


Zadní panel verze DIGI 002 rack se od předchozí liší minimálně - umístěním napájecího konektoru a absencí hlavního vypínače (který je v podobě tlačítka na předním panelu).

Digitální zařízení lze připojit buď optickým kabelem nebo RCA konektorem, odpovídající normě S/PDIF. Optické digitální rozhraní je kompatibilní se standardem ADAT I/O (48 kHz), takže je schopné přenášet 8 nezávislých kanálů. Výbavu zadní části převodníku uzavírá dvojice FireWire konektorů pro připojení k počítači a konektor pro pedál pro aktivaci letmého záznamu (6,35mm jack).

Rozměry:
DIGI 002: 15,6 × 43,5 × 48,3 cm, hmotnost: 6,9 kg.
DIGI 002 Rack: 8,9 × 32,39 × 48,26 cm, hmotnost 5,5 kg.

Parametry:
  • Profesionální audio kvalita 24 bit / 96 kHz,
  • 8 analogových audio vstupů (4 s mikrofonními předzesilovači a fantómovým napájením),
  • –10 dBV stereo vstup pro přímé monitorování zdrojů zvukového signálu (kazetový magnetofon, nebo CD přehrávač),
  • 8 analogových výstupů (pár výstupů pro monitory (+4dBu) kopíruje hlavní výstupy Out1,2), (RCA alternativa pro hlavní výstupy (-10dBV) kopíruje hlavní výstupy pro připojení –10dBV zařízení),
  • Stereofonní výstup na sluchátka s regulací hlasitosti,
  • Optické konektory pro připojení 8 kanálů přes ADAT I/O (až 48 kHz) nebo 2 kanály optického S/PDIF (až 96 kHz),
  • Dvoukanálový digitální vstup a výstup S/PDIF (RCA – CINCH),
  • 1 × MIDI vstup a 2 × výstup (16 kanálů in / 32 kanálů out),
  • Připojení k počítači přes rozhranní FireWire,
  • Podpora ASIO ovladačů,
  • Stand-Alone režim jako digitální mixpult s 8 vstupy, třípásmové ekvalizéry na vstupech 1–8, kompresor / limitér na vstupech 1–4, vestavěný reverb a delay, 4 sendy (sendy 1–2 přiřazené vnitřním efektům reverb a delay, sendy 3–4 pro připojení externích efektů)*.
*Dostupné pouze pro DIGI 002.


DIGI 002 dokáže pracovat také ve stand alone režimu jako plnohodnotný digitální mixážní pult s 8 vstupy a mnoha DSP efekty.

Cena DIGI 002 se orientačně pohybuje kolem 700–800 USD.
Cena DIGI 002 Rack se orientačně pohybuje kolem 400–500 USD.
Dostupnost: již se neprodává, k sehnání jen na aukčních serverech.