Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

„Železo“ k Pro Tools LE – včera a dnes

7.2.2011, Jiří Hruban, článek
Digidesign koncem roku 2010 definitivně přešel pod značku AVID. Jak se odrazí tato změna v nabízených produktech? Doufejme, že pozitivně, jako např. u třetí generace zvukových převodníků Mbox. Podívejme se na evoluci HW produktů Digidesignu a následně Avidu.

003 family


Poslední zástupci evoluce řady DIGI spadají pod společné označení 003 family. Tato povedená rodinka má 3 zástupce a to 003, 003 Rack a 003 Rack+. Dále se jednotlivé distribuce liší obsaženým softwarovým vybavením v podobě pluginů jako Factory a Factory Complete (pro licencování pluginů a toolkitů je nezbytná přítomnost hardwarového klíče iLok v počítači.).



Oproti starším sourozencům se toho kromě absence přídomku DIGI a pár kosmetických změn toho moc nezměnilo. Přítomnost nových produktů 003 family na trhu asi nebude okamžitým impulsem k upgradu pro majitele převodníku DIGI 002. Kromě nového designu může 003 family nabídnout Word Clock synchronizaci, dva sluchátkové výstupy s nezávislou regulací hlasitosti, přehlednější umístění vstupů a výstupů, intuitivní rozložení ovládacích prvků se světelnou indikací stavu.

Na zadní straně převodníků ubyly analogové RCA vstupy a výstupy, vše je realizováno 6,53mm jack konektory. Verze 003 s kontrolérem má, kromě opět lépe rozložených ovládacích prvků, navíc ještě Jog / Shuttle kruhový ovladač pro snadnější práci v audio-editačním programu.

Produkty 003 family nalezneme na trhu v následujících konfiguracích:
  • 003 Factory – převodník s integrovanou konzolí a přibalenou sadou pluginů.
  • 003 Factory Complete – převodník s integrovanou konzolí, přibalenou sadou pluginů a Complete Production Toolkitem.
  • 003 Rack – racková verze převodníku.
  • 003 Rack Factory – racková verze převodníku s přibalenou sadou pluginů.
  • 003 Rack Factory Complete – racková verze převodníku s přibalenou sadou pluginů a Complete Production Toolkitem.
  • 003 Rack+ Factory – racková verze převodníku s 8mi mikrofonními předzesilovači a s přibalenou sadou pluginů.


003 Rack (uveden v roce 2007)

Čelní panel převodníku 003 Rack doznal několika změn, a nejedná se pouze o designérskou záležitost. Na první pohled jsou jasně opticky oddělené sekce vstupní a výstupní regulace. Ovládací prvky jsou větší, přehlednější a pro jednoznačnou orientaci jsou tlačítka vybavena LED diodami. Oblast regulace vstupů ma 4 otočné regulátory hlasitosti pro jednotlivé mikrofonní předzesilovače (003 Rack+ Factory má 8 mikrofonních předzesilovačů). Pod nimi jsou přepínače na volbu vstupů mikrofon / Direct Input pro připojení nástrojů a tlačítko HPF (High Pass Filter – vstokofrekvenční filtr) pro zatlumení spodního basového pásma.



Následuje sekce výstupní, kde horní část patří indikačním LED diodám. Oproti DIGI 002 přibyl jeden otočný regulátor pro druhý sluchátkový výstup, který je také ve výstupní sekci předního panelu. Pod těmito regulátory je oblast tlačítek (rovněž s LED indikací) pro směrování signálu. Nesmí chybět tlačítka Mono a Mute (tlačítko Mute ztlumí signál odesílaný do monitorů, ale sluchátkové výstupy ponechá neztlumené).

Při pohledu na zadní stranu rackové i konzolové varianty 003 můžeme konstatovat, že jsou téměř identické. Veškeré provedené změny jsou ve znamení jednoduchosti a přehlednosti. Čtveřice XLR konektorů pro připojení mikrofonů je doplněna 6,35mm jacky Direct Input pro připojení hudebních nástrojů. Mikrofonní vstupy mají opět fantomové napájení spínané v párech, jako tomu bylo u DIGI 002. Pod vstupy 1–4 je oblast linkových vstupů 5–8, připojitelných přes konektory typu jack 6,35 mm. U těchto linkových vstupů můžeme nastavit spínačem vstupní úroveň (–10 dBV / +4 dBu).

Sekce výstupů Out1–8 je vyvedena přes konektory 6,35mm jack, stejně jako sousedící monitorová a Aux sekce. MIDI rozhraní je zastoupeno jedním vstupním konektorem a dvěma výstupními (16 kanálů in / 32 kanálů out).



Vedle napájecí zásuvky jsou umístěny BNC konektory pro synchronizaci Word Clock. Digitální S/PDIF konektory jsou typu RCA a přenáší 2 kanály oběma směry, optické rozhraní může přenášet buď 2 kanály jako S/PDIF a nebo 8 jako ADAT I/O. Komunikace s počítačem je řešena přes rozhraní FireWire. Na zadní straně nalezneme také 6,35mm jack konektor pro připojení pedálu pro letmý záznam a otvor pro zámek Kensington.


003 Factory (uveden v roce 2007)

Konzole 003 zaznamenala asi nejvíce změn. V její horní části se nachází rozměrný display a indikační LED. Monitorová, výstupní a vstupní ovládací sekce má své místo napravo a pod ní je několik sloupců tlačítek pro ovládání rozmanitých funkcí konzole. Pravý dolní roh konzole náleží opět transportním a navigačním kontrolním prvkům. Oproti DIGI 002 přibyl otočný kruhový ovladač Jog / Shuttle wheel pro snadnější pohyb v projektu.


Konzole 003 Factory doznala ve srovnání s předchozí generací (DIGI 002) mnoha zásadních změn, které ještě více usnadňují práci.

Další důležité změny jsou patrné ze sekce jednotlivých kanálů, kde každý z osmi kanálů má svůj sloupcový indikátor úrovně, ten může také signalizovat, jaký režim automatizace je na daném kanálu nastaven. Kruhové regulátory jednotlivých kanálů se nachází uprostřed indikačního prstence, tvořeného LED diodami. Jednotlivé kanály mají svoje tlačítko pro výběr kanálu, sólo poslech, nebo zatlumení kanálu. 8 motorizovaných táhel uzavírá sekci ovládání jednotlivých kanálů.

V levé část je ovládání konzole a režimu kruhových regulátorů. Automatizační sekce spolu s modifikátory Alt, Start, Ctrl a Shift (nechybí označení Command a Option pro Mac) uzavírá výčet ovládacích prvků této konzole.

Rozměry:
003 Factory: 13 × 48,9 × 48,9 cm, hmotnost: 7,3 kg,
003 Rack: 8,9 × 48,3 × 34,3 cm, hmotnost 5,1 kg.


Zadní panel 003 Factory je opět téměř totožný s rackovou verzí.
Parametry:
  • Profesionální audio kvalita 24 bit / 96 kHz,
  • 8 analogových audio vstupů (4 s mikrofonními předzesilovači a fantomovým napájením),
  • 8 analogových výstupů,
  • 2 stereofonní výstupy na sluchátka s vlastní regulací hlasitosti a přiřaditelným výstupem 3/4 pro druhé sluchátka,
  • Optické konektory Toslink pro připojení 8 kanálů přes ADAT I/O (až 48 kHz) nebo 2 kanály optického S/PDIF (až 96 kHz),
  • Dvoukanálový digitální vstup a výstup S/PDIF (RCA – CINCH),
  • 1 × MIDI vstup a 2 × výstup 5-pin DIN (16 kanálů in / 32 kanálů out),
  • BNC konektory pro Word Clock In / Out,
  • Připojení k počítači přes rozhranní FireWire,
  • Podpora Asio, Core ovladačů,

Ceny se orientačně pohybují takto:
003 Factory – 60 000 Kč,
003 Factory Complete – 80 000 Kč,
003 Rack Factory – 30 000 Kč,
003 Rack Factory Complete – 65 000 Kč,
003 Rack+ Factory – 40 000 Kč.
Dostupnost: všechny produkty nejnovější řady se u nás momentálně prodávají.


Závěr


Produkty společnosti digidesign (nyní AVID) vždy patřily k oblíbeným, ať už v profesionálních, či poloprofesionálních kruzích. Řadu příznivců si digidesign získal zejména svým softwarem Pro Tools, který se díky řadě LE stal dostupným skoro pro každého.



Pro Tools LE do verze 8 jsou vázány k hardwaru digidesign, se kterým jsou zdarma distribuovány. Od Pro Tools 9 se distribuční politika změnila, a pro provoz Pro Tools 9 není hardware od digidesignu, nebo AVIDu nezbytný, stačí jakýkoli hardware s podporou ASIO ovladačů. Uživatelé, kteří si v minulosti oblíbili digidesign hardware, budou zřejmě i nadále věrni produktům s logem AVID, a určitě se budou řady spokojených uživatelů i nadále rozšiřovat, protože aktuální produkty pod taktovkou AVIDu dokážou oslovit svoji profesionální zvukovou kvalitou, bytelným a precizním zpracováním, přehledným rozložením ovládacích prvků a konektorů, a v neposlední řadě také svoji cenou a všestranností použití.



Řada LE je šitá na míru běžným zákazníkům, kteří vyžadují profesionální kvalitu.
reklama